Una – princeza bosanska

Una BihacRafting na rijeci Uni užitak je koji malo koja rijeka u svijetu može pružiti. Njen protok od 270 m3 vode u sekundi garantira nezaboravan provod a njeni brzaci i bukovi zadovoljit će čak i prave adrenalinske ovisnike. Najuzbudljiviji i najatraktivniji dio ove rijeke teče od Štrbačkog buka do Lahova.

Una na svoj put kreće ispod sjeveroistočnih padina planine Stražbenice u Republici Hrvatskoj i nakon svega 12 kilometara toka prelazi na teritoriju Bosne i Hercegovine pa možemo kazati da je ona, zapravo, bosanska ljepotica. Na svom putu dugom 212 kilometara Una protječe kroz gradove Bihać, Bosansku Krupu, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i, naposljetku, nedaleko od Jasenovca ulijeva se u rijeku Savu, kojoj je najčišća i najljepša pritoka.

"Uzburkana voda"

Ime ove princeze među bosanskim rijekama po nekima potječe od riječi "unda", što znači "uzburkana voda" ili "val", a po mišljenju drugih njeno ime dolazi od riječi "uno", što znači "jedna", "jedina". No, kakvo god značenje nosilo ime ove rijeke, o ljepoti njenih brzaka i vodopada oduvijek se pričalo. Rijeka Una dio je crnomorskog sliva, a površina njenog sliva je 10.400 km2. Una je dio neprocjenjivog prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Duž njenog toka raste više od 170 različitih vrsta ljekovitog bilja, a posebno treba istaći endemsku "Campanile unensis" ili, u narodu poznatu, unsku zvončiku. Njena je voda stanište za 28 vrsta ribe, među kojima su prvaci lipljen, pastrmka i mladica.

Zanimljivi su citati prof. Hasana Tijanovića u zapisima o Uni, koji kaže: "U slivu rijeke Une, u podzemnim vodama Grmeča, živi čovječija ribica, pored Une raste oko 170 vrsta ljekovitih trava, po Uni je jedna rijetka biljka dobila ime Campanila unensis – unska zvončika, u ovoj rijeci živi 28 vrsta ribe od kojih najveće, mladice, mogu biti teške više od 30 kg, u Grmuškom kanjonu može se ugledati divokoza, u pjeskovitim unskim naplavama mogu se vidjeti mali rakovi, siguran znak čiste vode, raspjevan izgled korita Une i igra slapova i bukova rezultat su živog, dugotrajnog i rijetkog biohemijskog procesa stvaranja sedre bez koje Una ne bi bila ono što jeste."

Rijeka ljepota

Ako za rijeku Drinu i Neretvu vežemo historiju, za rijeku Bosnu ponos, onda za rijeku Unu možemo vezati ljepotu i s pravom kazati da je Una najljepša bosanska rijeka. Uvijek nepredvidiva i brza, zanimljiva je i običnim posmatračima i slikarima i profesionalnim fotografima koji Unu smatraju rijekom s neiscrpnim brojem motiva od kojih zastaje dah.

Ako pitate nekoga iz Krajine, posebno one iz Bihaća, šta bi posebno izdvojili, zasigurno će odgovor biti – Una. Malo je onih koji nisu čuli za Una-regatu, koja je postala toliko poznata da se za učešće u njoj mora prijaviti nekoliko mjeseci ranije, jer rafting na ovoj rijeci užitak je koji malo koja rijeka u svijetu može pružiti. Njen protok od 270 m3 vode u sekundi garantira nezaboravan provod, a njeni brzaci i bukovi zadovoljit će čak i prave adrenalinske ovisnike.

Doživljaj za cijeli život

Najuzbudljiviji i najatraktivniji dio ove rijeke teče od Štrbačkog buka do Lahova, gdje rafting IV i V klase pruža prelijep doživljaj i uspomenu za cijeli život. Boje koje Una u bljescima slika padajući s visine i do 50 metara prelijep su kolorit od kojeg će omekšati i najtvrđa srca. U dolini Une, od Brekovice do Bosanske Krupe, na dužini od 20 km, prostire se Grmuški rezervat kao geomorfološki fenomen. U ovom kanjonu strme litice nad Unom uzdižu se i do 300 metara. Una spada u prvu kategoriju prirodne baštine Bosne i Hercegovine. Kad bismo danima sjedili i nabrajali sve što Una nudi, ne bi bilo dovoljno, jer riječi ne mogu opisati ono što oči vide. Sve dok se ne napije ove hladne kristalnozelene vode, sve dok se svojim očima ne uvjeri u njezine čari, džaba je čitati.

Nije to obična rijeka,
to je rijeka koja dušu ima.
Svoju beskrajnu smaragdnu ljepotu,
nesebično vijekovima, poklanjala nam svima.

Vidiš, prijatelju,
da to nije obična rijeka,
ona dušom dopire i do onih
kojima je miljama daleka.

O ljepoti ovog bosanskog dragulja svjedoče stihovi Emina Tabaković, a u istinitost njegovih riječi uvjerit će se svako ko se zaputi prema princezi bosanskih rijeka, rijeci Uni.

Izvor Novovrijeme.ba

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU