Svake godine sve više turista posjećuje Republiku Srpsku

andric-gradMinistar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić ističe da se svake godine bilježi dolazak sve većeg broja turista u Republiku Srpsku, što pokazuju i statistički podaci da je u periodu januar–april ove godine ostvareno 74.007 dolazaka, te 196.915 noćenja.

"Turistička aktivnost mjerena ostvarenim brojem noćenja u navedenom periodu 2013. godine, takođe, bilježi rast, odnosno povećanje broja noćenja od 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, gdje je povećanje noćenja stranih gostiju za čak 16,8 odsto", navodi Hrstićeva u intervjuu Srni.

Ona je dodala da statistički podaci pokazuju da je najveći broj noćenja ostvaren u planinskim i banjskim mjestima. "Smatram da je od izuzetne važnosti činjenica da je Srpska prepoznata kao sigurna destinacija koja ima šta da ponudi. Kao najposjećenije destinacije izdvajaju se Banja Vrućica, Jahorina, te Banjaluka kao administrativni centar", istakla je Hrstićeva.

Govoreći o projektima od strateškog značaja za razvoj turizma Srpske, Hrstićeva je istakla izgradnju Andrićgrada, koja podrazumijeva stvaranje uslova za turističke posjete na godišnjem nivou od oko 150.000 turista.

"Finansiranje projekta 'Andrićgrad' definisano je u Strategiji razvoja turizma Republike Srpske za period 2011-2020. godine i, prema planu, treba da bude završen do kraja 2014. godine. Da je podrška gradnji ovog projekta bila dobra odluka, sasvim je jasno vidljivo, jer je već sada Andrićgrad posjetilo nekoliko desetina hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta", ističe Hrstićeva.

Ona je napomenula da je Andrićgrad pozitivna pojava od koje cijela višegradska regija, a time i Republika Srpska, može očekivati samo prosperitet.

"Svakako, bitno je pomenuti i projekat izgradnje Turističkog centra 'Klekovača', koji je vrijedan 385 miliona eura, a čija će izgradnja biti realizovana u periodu od 20 godina", navela je Hrstićeva.

Ona je precizirala da je kroz ovaj projekat planirana izgradnja velikog broja sadržaja, kao što su skijališta, smještajni kapaciteti, wellnes i spa sadržaji, koji će se bazirati na cjelogodišnjoj ponudi.

"Planina Klekovača ima izvanredne uslove za razvoj zimskog, ljetnog i banjskog turizma, kao i drugih sportsko-rekreativnih sadržaja. Značaj Turističkog centra 'Klekovača' za regionalni razvoj Republike Srpske je izuzetno veliki, jer će se poboljšanjem infrastrukture, stvaranjem povoljnih prilika za zapošljavanje i preduzetništvo pružiti pravi zamah ukupnom razvoju", istakla je ministar trgovine i turizma Srpske.

Osvrćući se na dosadašnje aktivnosti Ministarstva kada je riječ o oblastima turizma i ugostiteljstva, Hrstićeva je podsjetila da je Ministarstvo u proteklom periodu uradilo mnogo u tim oblastima.

"Tako da je i moj zadatak da nastavim kontinuitet koji su započeli moji prethodnici. Prije svega, mislim na unapređenje postojećih normativnih rješenja i donošenje novih, od kojih su u ovoj godini predviđene izmjene zakona i u turizmu i u ugostiteljstvu", rekla je Hrstićeva.

Ona je pojasnila da se ovim izmjenama, prije svega, nastoji poboljšati cjelokupni privredni ambijent u Srpskoj, na način da se pojednostave administrativne procedure prilikom registracije subjekata zainteresovanih za bavljenje turističkom i ugostiteljskom djelatnošću.

"Pored toga, kroz ove izmjene, turistička i ugostiteljska oblast u Srpskoj nastoje se unaprijediti u skladu sa pravnim normama EU, a time i Republika ide u korak sa zemljama u okruženju. Dakle, ove oblasti su adekvatno normirane i ono što je potrebno dalje raditi jeste njihova dosljedna primjena u praksi, a organi nadležni za praćenje njihove primjene treba da reaguju u skladu sa ovlašćenjima", kaže Hrstićeva.

Hrstićeva je dodala i da Ministarstvo kroz rad Turističke organizacije Republike Srpske /TORS/ nastoji osigurati adekvatnu promociju domaćih turističkih vrijednosti.

"Upravo je naš zajednički rad u proteklom periodu za rezultat imao posjete turoperatora iz nekoliko zemalja. Svjesni smo da promocija na sajmovima i u svijetu zahtijeva velika finansijska izdvajanja, i stoga je Ministarstvo od prethodne godine obezbijedilo finansiranje rada TORS-a u skladu sa sredstvima iz budžeta", napomenula je Hrstićeva.

Ona je pojasnila da se na taj način promocija turističkih destinacija Republike Srpske, posredstvom domaćih i međunarodnih sajmova turizma, turističkih berzi, manifestacija, štampanog promotivnog materijala, veb prezentacije, direktnog kontakta sa medijima, ali i kroz brojne druge aktivnosti, odvija na najbolji način.

"Dokaz da interes za Republiku Srpsku postoji dobili smo na mnogim turističkim sajmovima na kojima smo bili i na kojima je Republika Srpska promovisana", istakla je ministar trgovine i turizma Srpske.

Ona je izrazila očekivanje da će Srpska ovog ljeta biti još posjećenija nego prošle godine. "Razloga za to je mnogo, od mogućnosti za ljubitelje svih vrsta turizma u prirodi, do različitih oblika manifestacionog turizma koji je prisutan na području cijele Srpske. Banjski, seoski, avanturistički, planinski, lovni, ribolovni, sportski, rekreativni, omladinski i eko-turizam, samo su neki od oblika turizma koje je moguće upražnjavati u ljetnjim mjesecima u Republici", navodi Hrstićeva.

Govoreći o planovima Ministarstva za naredni period kada je riječ o razvoju turizma, Hrstićeva je posebno istakla neophodnost pojačanog inspekcijskog nadzora u provođenju normativnih rješenja, kao i formiranje turističke inspekcije.

"Planovi Ministarstva odnose se i na finansiranje projekata iz turizma dodjelom tekućih i kapitalnih grantova za razvoj turizma, traženje strateških partnera za investiciona ulaganja u turizam, kao i na kontinuiranu aktivnost kategorizacije novih ugostiteljskih objekata za smještaj i licenciranja turističkih vodiča i turoperatora", istakla je ministar trgovine i turizma Srpske u intervjuu Srni.

Izvor Srna

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU