Dugovještica u kanjonu Prače mogla bi biti najduža pećina u BiH

Tokom međunarodne speleološke ekspedicije od 10. do 15. augusta bit će nastavljeno istraživanje pećine Dugovještice i Medvjeđe pećine u kanjonu rijeke Prače.

Ekspedicija će biti održana u organizaciji Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva i Unije speleologa Bolonje, a pod pokroviteljstvom Talijanskog speleološkog saveza i uz podršku Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

b 130802037

"Speleološki kamp će se nalaziti u Hrenovici, opština Prača, a bit će otvoren od 10. do 25. augusta. Istraživanja će biti vršena uglavnom u Govještici i Mračnoj pećini, opština Rogatica, ali i u obližnjoj regiji", rečeno je Srni u Centru za krš i speleologiju.

U ovom centru naglašavaju da je za istraživanje pećine Govještice potrebna oprema za penjanje, neoprenska oprema i dobro speleološko iskustvo.

Svi zainteresovani za učešće na ekspediciji detaljnije informacije o smještaju, hrani, planu istraživanja i ostalim pitanjima mogu dobiti ako se obrate na e-mailove Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

pecina

Međunarodni speleološki tim otkrio je prošle godine potpuno novi dio pećine Dugovještice u kanjonu rijeke Prače, na teritoriji opštine Rogatica, koja po svojoj morfologiji i veličanstvenim pećinskim ukrasima predstavlja prirodno blago, sa velikim brojem fosila pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus).

"Izgleda da je ovo najduža pećina u BiH, ali još nisu u potpunosti završena istraživanja ni na ovoj lokaciji, kao ni u pećini na izvoru Mokranjske Miljacke, koja je zvanično bila proglašena najdužom. Ima još pećina u BiH koje su nedovoljno istražene", rekao je Srni italijanski speleolog Simone Milanolo.

Do sada je napravljen detaljan nacrt 7.600 metara pećinskog sistema Dugovještice, koji uključuje i trodimenzionalni model pećine.

"Poslije prelaska nekoliko vertikala i jezera, otkriven je potpuno novi dio pećine. Ovogodišnje istraživanje završeno je kod posljednjeg jezera zbog nedostatka opreme i samog završetka istraživačkog kampa", kaže Milanolo.

On naglašava da pećina Dugovještica ima nekoliko dvorana čije su dimenzije veće od 100 puta 50 metara, ukrašenih stalaktitima i stalagmitima, te nekoliko jezera.

"U jednom dijelu pećine postoje jezera sa i bez vode, potpuno ispunjena kristalima kalcita veličine nekoliko centimetara", ističe Milanolo.

Izvor SRNA

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU