Turisti iz Dubrovnika bježe u Trebinje na ručak

Visoke cijene hrane i pića u susjednoj Hrvatskoj, a ponajprije u Dubrovniku, šansa su koju jug Bosne i Hercegovine ne smije propustiti, mišljenja su turistički radnici. U Hercegovini vlasnici restorana sretno trljaju dlanove zbog povećanja broja turista koji putujući kroz Hrvatsku svrate do BiH kako bi za malo novca ručali i osvježili se.

trebinje 030813

Ulice Trebinja pune su Rusa, Nijemaca i Slovenaca i svi oni na jednodnevnom su proputovanju. Trebinjci kažu kako im i takav vid turizma odgovara s obzirom da restorani posluju dobro, ali i suvenirnice i ostale trgovine jer se mnogi od turista odluče kupiti i dodatni obrok, poslasticu ili osvježenje koji su mnogo jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj.

Trebinjci zadovoljni

Da Trebinje ove sezone dobro zarađuje od turizma govore i službeni podaci koji kažu kako su jednodnevni izleti turista u ovoj ljetnoj turističkoj sezoni povećani za čak 60 posto. Direktorica Turističke organizacije općine Trebinje Tatjana Bulajić kazala nam je kako je povećan broj turista još od 1. svibnja.

"Od tada se grad ne može prepoznati. Cijene vjerojatno privlače strane turiste, kao i hrana koja je daleko privlačnija i jeftinija. Cijene su sigurno presudne jer oni s dubljim džepom ne dolaze u Trebinje, već ostaju u Dubrovniku, a ovi drugi, kojih je mnogo više, dođu na jednodnevne izlete", kazala je Bulajić. Što se tiče dolazaka, priča Bulajić, u Trebinju je broj povećan za 50 do 60 posto, a povećan je i broj turista koji se odluče provesti nekoliko dana u tom gradu.

I Hrvati šopingiraju u BiH

U jednodnevnim izletima daleko prednjače Rusi. Bulajić priča kako je broj noćenja povećan za 30 posto te da se u Trebinju odlučuju za noćenje najviše turisti iz Srbije, Turci, Grci i građani Južne Koreje koji do sada nisu dolazili. Trebinjci pričaju kako i Dubrovčani i građani okolnih mjesta često posjećuju ovaj grad kako bi nabavili životne potrepštine. Ova pojava česta je i u ostalim hercegovačkim mjestima gdje se svakodnevno mogu vidjeti autobusi hrvatskih registracija ispred trgovačkih centara i na tržnicama.

HNŽ-u nedostaje turista

Mjesta koja su naslonjena na hrvatsku granicu bilježe bolju sezonu, no Mostar i ostatak Hercegovačko-neretvanske županije do sada su u minusu. Direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić rekao nam je kako je do sada za oko 30 posto slabija sezona u odnosu na prošlu godinu. U HNŽ-u nije značajno povećan broj jednodnevnih posjeta, a turističke ture koje se organiziraju za Međugorje ili neku drugu destinaciju uglavnom su unaprijed isplanirane. Kada su u pitanju turisti iz Neuma, oni su uglavnom koncentrirani na primorje i obilazak Hrvatske. Krešić kaže kako je siguran je Trebinje, kao i neka druga mjesta, zablistalo ove sezone jer su trebinjske cijene primamljive za sve, a radi se i o destinaciji koja ima što ponuditi.

Izvor Dnevni list

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU