Franz and Sophie - jedina prodavnica čaja u BiH

Jedina radnja čaja u BiH "Franz and Sophie", u kojoj se može kupiti i probati čaj, nalazi se u blizini Muzičke akademije u Sarajevu.

Vlasnik radnje Adnan Smajić, bivši ljekar opće prakse, htio je nešto promijeniti u svom životu, pa je napustio praksu i otvorio prodavnicu čaja. Iako je manje isplativo nego biti ljekar, kazao je, ipak se odlučio krenuti drugim putem.

franc

„Imamo oko 130 vrsta čajeva iz cijelog svijeta, a oko 75 posto čajeva su organskog porijekla", kazao je Smajić u razgovoru za Fenu.

Smajić je sommelier za čaj, a diplomu je stekao u Zanatskoj trgovačkoj komori Njemačke. Ta profesija podrazumijeva znanje materije, poznavanje historije čaja, biologije čaja, poznavanje kultura čaja i tradicije u različitim zemljama te na neki način testiranje čaja - tea testing različitih aroma.

„Dnevno pijem oko dvije do tri litre čaja. Najprodavaniji su zeleni čajevi, prvenstveno zbog njegovih zdravih svojstava. Ali malo ljudi zna da postoji oko 1.000 vrsta zelenog čaja te da se zeleni čaj ne smije prelijevati vodom toplijom od 80 stepeni", pojasnio je Smajić.

Radnju čaja podjednako posjećuju i stranci i Sarajlije, dolaze i studenti, ljubitelji čaja, koji ne mogu nigdje u gradu popiti čaj koji nije iz kesice.

"Franz and Sophie" je idealno mjesto za ljude koji žele probati nešto novo, prvenstveno zbog ugodnog ambijenta, dobre muzike i na kraju, zbog zavidne kolekcije čajeva.

Izvor FENA

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU