Ivan Veličan, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo - Sarajevo nikada nije bilo bolje povezano s Evropom i cijelim svijetom

ivan velicanGlavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, postaje sve veća atrakcija, kako za građane susjednih zemalja, tako i one iz cijeloga svijeta. Tome svjedoče i podaci kojima raspolaže Međunarodni aerodrom Sarajevo, a koji pokazuju da broj dolazaka u BiH iz godine u godinu raste.

Kako je u intervjuu za agenciju Anadolija istakao direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan, u samo prvih pet mjeseci 2013. godine zabilježen je porast putnika od 15 do 20% u prosjeku u odnosu na isti period prošle godine.

- Iz Sarajeva leti 12 kompanija direktno u 12 gradova, a putnici stižu iz cijelog svijeta. Po knjiženju putnika koje vidimo na check-inu, zastupljeni su svi kontinenti iz kojih oni stižu u BiH. U ljetnom periodu najviše dolazi dijaspora iz Sjedinjenih Američkih Država, dok nešto više poslovnih ljudi dolazi iz Evrope i sa Dalekog Istoka - pojasnio je Veličan.

Povećan je i broj avio-operacija, i to u prosjeku od 10 do 12%, a tome su najveći doprinos dali povećanje broja letova aviokompanije "Turkish airlines", koji u ljetnom redu letenja 18 puta sedmično leti u Sarajevu. Zatim "Pegasus", koja leti šest puta sedmično za Istanbul, kao i najavu kompanija "Griffon" i "Kuwait airways", a pregovori sa low cost kompanijom "Wizz air" su u završnoj fazi. U poslijeratnom periodu, trenutno sa aerodroma saobraća najveći broj kompanija.

avion - Otkako sam ja na ovom aerodromu, a to je od davne od 1977. godine, Sarajevo nikada nije bilo bolje povezano s Evropom i cijelim svijetom i to je nešto što ja stalno ponavljam. Sad ste u mogućnosti svaki dan i svako jutro biti u bilo kojem gradu Evrope samo sa jednim međuslijetanjemm, a isto tako sa jednim međuslijetanjem možete stići i u Ameriku - rekao je Veličan.

"Germanwings", "Norwegian" i "Pegasus" su tri low cost kompanije koje trenutno lete iz Sarajeva, a uskoro će sa avio saboraćajem početi i "Griffon" iz Kuvajta. Osvrćući se na česte upite zašto iz Sarajeva ne leti više low cost kompanija, Veličan je istakao da sve aviokompanije ulaze na tržište na kojem nalaze svoj interes.

- Kada redovne kompanije nađu svoj interes na nekom tržištu, tada tu i ostale mogu pronaći svoj komercijalni i finansijski rezultat. Aerodrom je tu da pruži svu marketinšku i tehničku podršku. Vrata su otvorena i pista je slobodna - kazao je Veličan.

Nakon što se djevojčica Belmina Ibrišević razboljela, te zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije mogla dobiti matični broj i pasoš, bosanskohercegovačka javnost digla se na noge. Usvajanjem privremene odluke o JMBG, Belmina je dobila pasoš, ali su nedostajala sredstva za njeno liječenje. Međunarodni aerodrom Sarajevo tada je, na zahtjev Ministarstva zdravstva Federacije BiH, obezbijedio avio prevoz djevojčici za Njemačku, a troškove puta je u potpunosti snosio sam aerodrom.

- Bili smo u kontaktu sa Ministarstvom i dobili smo upit koji nema direktne veze s nama da im pomognemo da se obezbijedi avion za prevoz bolesne djevojčice. U momentu kada je bilo govora oko plaćanja, mi se nismo dvoumili, jer smo inače firma koja uvijek podržava takve akcije - pojasnio je Veličan, dodavši da je aerodrom prije nekoliko godina ukinuo oglašavanje u printanim medijima, kako bi umjesto toga izdvajao donacije za djecu sa posebnim potrebama i druge kategorije socijalne potrebe.

Sarajevski aerodrom ima sve pogodnosti, nekada je minimum za slijetanje bio 1.500 m, a sada on iznosi 550 m. Kada su najveće magle, aerodrom ima minimalan broj otkazanih letova. Cilj uprave je da u 2013. godini broj letova poveća za skoro 20% u odnosu na 2011. godinu, kada je taj iznos bio rekordan od 600.000 putnika.

- U odnosu na ostale aerodrome u regiji i ekonomsku krizu, mi poslujemo stalno pozitivno. Dok je na nekim aerodromima u regiji, poput Ljubljane, broj putnika opao, mi se nadamo da ćemo nastaviti s pozitivnim poslovanjem - poručio je Veličan.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Međunarodnog aerodroma Sarajevo od 1. avgusta 2013.)

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU