Pećina Orlovača nezaobilazan turistički dragulj sarajevsko-romanijske regije

pecina orlovacaSastavni dio redovne turističke ponude sarajevsko-romanijske regije godinama je i pećina "Orlovača", kod Pala, koju godišnje posjeti između 1.500 do 2.000 ljudi.

Mladen Samardžić, stručni saradnik za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u Kulturnom centru Pale, smatra da bi broj posjetilaca mogao biti i veći, s obzirom na veličinu i ljepotu "Orlovače".

- Do sada je istraženo oko 2.500 metara pećinskih hodnika, a za posjetioce je uređeno 560 metara, sa stazama i rasvjetom - rekao je Samardžić.

On podsjeća da je prošle godine donacijom Vlade Italije unutar pećine uređena staza za posjetioce, a ispred ulaza u pećinu napravljen jedan objekat, te uređen prilaz.

Samardžić se nada da će u budućnosti biti obezbijeđena sredstva za opremanje objekta, u kojem bi bili izloženi pećinski eksponati.

Prema njegovim riječima, neistraženi ostatak pećine, duge skoro 10 kilometara, predmet je interesovanja speleologa i istraživača drugih profila, koji je redovno pohode.

Podsjećajući da Orlovača spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH, Samardžić je dodao da istraživanja traju tokom cijele godine.

Najveći broj posjeta "Orlovači" registrovan je u vrijeme školskih ekskurzija, mada je obilazak pećine, uz pratnju obučenog vodiča, moguć svim danima.

- Ne postoji striktno određeno vrijeme za posjete pećini, bitno je samo da se posjetioci dan ranije najave - pojasnio je Samardžić.

Potencijalni posjetioci o svim detaljima posjete mogu se informisati na sajtu www.orlovaca.com, a posjete mogu najaviti i na telefon 057 227 132, te 065 992 808.

Cijena ulaznice za grupni obilazak pećine je 2 KM za učenike i 3 KM za odrasle, dok je cijena za pojedinačne posjete 4 KM.

Ističući dobru saradnju sa turističkim organizacijama i agencijama, Samardžić je ocijenio da bi broj posjetilaca koji zimuju na Jahorini, a u svoj program boravka uvrste i posjetu Orlovači, trebalo da bude znatno veći.

Pećina "Orlovača" udaljena je 15-ak kilometara od Sarajeva i nalazi se u mjestu Sumbulovac, kraj magistralnog puta za Sokolac. Ulaz u pećinu udaljen je manje od kilometar od magistrale.

U neposrednoj blizini "Orlovače", čiji je ulaz smješten u stijeni istoimenog brda visokog 1.056 metara, izvire rječica Sinjevo.

Izvor Nezavisne novine

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU