Gigapixel panorama tekije na Buni kao Bajramska čestitka

Turistička zajednica Hercegovačko – neretvanskog kantona – županije u suradnji sa kompanijom Inovattivo čestitala Bajram građanima Bosne i Hercegovine poklonivši im gigapixel panoramu tekije na rijeci Buni : www.blagajpanorama.info

Tekije, specifične grđevine kojih u Bosni i Hercegovini ima tlocrno građene u obliku slova L smještene su na posebnim prirodnim lokacijama koje su prastanovnici naše zemlje uvažavali i u njima uživali. Upravo se na jednom takvom mjestu našla i tekija u Blagaju, smještena u prirodnoj oazi koju određuje sedam načela kao što su : stepenište, kuća, voda, stijena, vrelo, mezarje i pećina.

gigapixel tekija blagaj

Kako bi se kavlitetno prezentirala svo bogatstvo tekije u Blagaju na vrelu Bune čiju ljepotu može nadvisiti samo 1200 stopa visoka stijena Vranjević brda ili mudrost Stjepan grada pobrinula se Turistička zajednic a Hercegovačko – neretvanskog kantona – županije.

„U povjesti postanka ovog grandioznog islamskog svetišta ispod starog Stjepan grada upliće se narodno predanje koje govori o zmaju koji je živio u pećini iz koje danas izvire rijeka Buna. Po predanju zmaju se u ime žrtve prinosila najljepša djevojka iz kraja. Tu barbarsku tradiciju je prekinuo pobožni derviš porijeklom iz Sirije koji je buzdovanom obuzdao zmaja a djevojku oslobodio. U njegovu čast izgrađena je i tekija koja do današnih dana stoji u Blagaju", naglasio je direktor Turističke zajednice Hercegovačko neretvnaske županije.

Kako bi sačuvali legendu i adekvatno prikazali ljepotu Bune, grada Blagaja i tekije djelatnici Turističke zajednice su angažirali profesionalni tim kompanije Innovativo poznate po kreiranju najboljih gigapiksel panorama u regionu. Tako je nastala i www.blagajpanorama.info prva panorama grada Blagaja, vrela rijeke Bune i grandiozne tekije.

„Gigapixel panorama sastavljena od 2600 fotografija visoke rezolucije, njihovu preciznost prikazuju i najsitniji detalji koji se tijekom pregledanja panorame mogu vidjeti. Primjerice, vrlo lako možete zumirati i istražiti sve detalje na fasadi tekije, pa čak i pronaći crtež buzdovana koji simbolizira pobjedu dobra na zlim kao i pobjedu čovjeka nad zmajem koja se veže za ovaj region", kaže Mario Greussi voditelj kompanije Innovativo.

Prva gigapixel panorama grada Mostara privukla je pažnju internet publike. Javno prezenitranje prirodnih ljepota i historijskih znamenitosti Bosne i Hercegovine samo je korak naprijed ka dodatnoj promociji turističkih destinacija i povećanom broju turista u našoj zemlji.

„Nismo slučajno prezenitrali gigapixel panoramu tekije na rijeci Buni u ovom periodu. Željeli smo uveličati tradicionalni islamski blagadan Bajram specifičnim poklonom uz prigodnu čestitiku : Bajram šerif mubarek oslun", dodali su Krešić i Gerussi

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU