Investitore traže u Rusiji - Višegrad planira izgradnju banjsko-rekrativnog centra i rekonstrukciju hotela "Vilina vlas"

vilina vlas 01Činjenica da je tokom ove godine Višegrad dnevno posjećivalo 2.000 turista govori u prilog tome da o značaju ulaganja u turističke kapacitete u grad na Drini nema polemisanja. Veliki turistički bum koji se desio Višegradu izgradnjom Andrićgrada, koji će prema najavama u potpunosti biti otvoren u junu 2014. godine, dodatni je podstrek da se renoviraju postojeći i sagrade novi smještajni kapaciteti.

S tim u vezi, krajem ovog mjeseca opština Višegrad, koja je 100% vlasnik Rehabilitacionog centra "Vilina vlas" će na sajmu investicija u Moskvi predstaviti projekat izgradnje banjsko-turističkog centra. Vođeni idejom da se iskoristi prirodna bogatstva (ljekovite vode, šuma, čist vazduh), opština je kreirala projekat izgradnje novog hotela , koji bi sem smještaja sadržao sve ono što čini banjsko-rekreativni centar – velnes i SPA program, fitnes centar i slično.

Dobra osnova za traženje novih investitora je, kako je rekao za portal "eKapija.com" direktor RC "Vilina vlas" Pero Petrović, Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Prema njegovim riječima, u izgradnju objekta neophodno je uložiti 3,6 mil EUR.

- Uz postojeće kapacitete "Viline vlasi" od 160 ležajeva, novi hotel bi imao 200, što dalje daje mogućnost za uspostavljanje kongresnog turizma.

Petrović kaže da bi se osim izgradnje hotela, uložilo i u ređenje okolnog prostora. Dodatna prednost je borova šuma, a i čuveni višegradski hamami. Sve to daće pečat još boljoj turističkoj ponudi Višegrada.

Projekat s kojim se ide u prestonicu Rusije kandidovan je kod Privredne komore RS prije dvije godine, kaže Petrović. Ukoliko se ne nađe ruski partner, ići se dalje, ka ostalim sajmovima.

Renoviranje "Viline vlasi"

Novi hotel svakako bi podigao kvalitet višegradske turističke infrastrukture. Ali, ne bi trebalo zanemariti ni postojeće. Tako, RC "Vilina vlas" očekuje novac za renoviranje. Naime, u avgustu ove godine "Nezavisne novine" su pisale kako opština Višegrad planira dati 100.000 KM za projekat završetka apartmana ove ustanove. Petrović je tada naveo da je za 16 novih apartmana, rekonstukciju bazena, kuhinje i soba potrebno oko 1 mil KM i da će se pokušati dići kredit kod Investicione-razvojne banke.

Inače, termalne vode višegradske banje stare su više od 38.000 godina, na površinu izbijaju sa dubine od 180 metara. Objekat raspolaže sa 160 ležajeva u jednokrevetnim , dvokrevetnim sobama i apartmanima.

vilina vlas

Kako je navedeno na sajtu RC "Vilina vlas", u terapijskom programu primenjuju se vežbe u dvorani i bazenu, kupke u kadama, aplikacije parafinom, manualna i podvodna masaža, sauna, različite vrste elektroterapije, ultrazvuk itd. Prema potrebi, moguća je medikamentozna terapija.
Izvor ekapija.com

Obje investicije, i hotel i renoviranje "Viline vlasi" čine se opravdanim i potrebnim, shodno navalom turista i činjenicom da mnogi baš u Višegradu odmaraju na putu ka Trebinju i primorju. Atrakcije poput višegradske ćuprije, kanjona Drine, četiri pravoslavna manastira u okolini, prema riječima Petrovića, dovoljan su razlog da se u potpunosti uredi grad.

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU