Izbor i rezervacija sjedišta u avionu

avio 01

Prilikom rezervacije i kupovine aviokarte imate mogućnost da izaberete željeno sjedište. Od velikog značaja za ovaj izbor je informacija o tipu aviona kojim ćete leteti. Ovu informaciju takođe možete dobiti već prilikom rezervacije.

Lowcost aviokompanije dodatno naplaćuju mogućnost da se rezerviše određeno sjedište. Klasične aviokompanije do sada nisu posebno naplaćivale rezervaciju sjedišta ali se u posljednje vreme mogu čuti vijesti da neke kompanije izbor sjedišta svrštavaju u doplatne opcije.

Posebna sjedišta kao što su ono pored izlaza za slučaj opasnosti ili sjedišta za majku sa bebom (sa prostorom za dječju korpu).

Kako se može rezervisati sjedište?

- Online tokom samostalne rezervacije i kupovine preko interneta

- U agenciji prilikom kupovine karte ako to je ta opcija ponuđena u rezervacionom sistemu

- Samostalno prilikom online registracije za let (online check-in)

- Prilikom šalterske registracije za let (desk check-in) tako što ćete naglasiti službeniku aviokompanije koje vam je željeno mjesto u avionu.

Ukoliko ne uradite ni jednu od ovih opcija sjedište će vam biti automatski dodeljeno prilikom online registracije ili će vam službenik dodjeliti prvo slobodno prilikom šalterske registracije.

Izbor sjedišta je veoma važan za mnoge putnike. Sjedišta se označavaju brojevima i slovima. Prvo se ispisuje broj koji označava red a zatim mu se dodaje slovo koje predstavlja oznaku kolone. Na primer, sjedište 5C u Boeingu 737 je sjedište pored prolaza u 5 redu sa lijeve strane kabine. Od pozicije sjedišta dosta toga zavisi.

Legroom
avio 02je engleski izraz kojim se označava "prostor za noge" odnosno prostor između dva susjedna sjedišta u istoj koloni. Visoki putnici neće biti srećni ako moraju više sati da provedu na sjedištu koje ne nudi dovoljno prostora za njihove duge noge.
Krupnijim putnicima je pak bitnije da imaju više prostora u odnosu na susjedna sjedišta u istom redu. Za razliku od legrooma-a ovaj prostor je ipak standardniji i sa manjim razlikama.


Konfiguracija sjedišta
avio 03Konfiguracija sjedišta se predstavlja kao "broj + broj" što označava raspored kolona sjedišta i prolaza. Standardni način za označavanje kolona je uz pomoć velikih slova abecede.

Kao najstandardnija konfiguracija se uzima 3+3 odnosno ABC+DEF. Slovni raspored zavisi od aviokompanije. Oznake sjedišta se nalaze iznad a broj reda je bočno na pregradama za ručni prtljag. Sjedišta mogu biti konfigurisana u slijedećem rasporedu kolona: 1+1, 1+2, 2+2, 2+3, 3+3, 2+3+2, 2+4+2, 3+4+3. U velikim širokotrupnim avionima ili onima koji imaju dve palube postoji više različitih rasporeda sjedišta.

Savjeti za izbor sjedišta:

- Ukoliko se plašite letenja izaberite prednje redove pošto je osećaj leta najstabilniji a i blaži je osećaj prilikom poletanja i sletanja pošto se vrh aviona prvi diže i prvi spušta. Takođe birajte red do prolaza umesto do prozora. Ovo posebno uradite ako je strah od letenja u velikoj meri posljedica vašeg straha od visine.

- Ako ste ljubitelj letenja onda bi vam najverovatnije najviše prijalo da sjedite u kokpitu ali treba da znate da je tamo strogo zabranjen ulazak. Oni koji su imali tu privilegiju da se voze u kokpitu znaju da je osećaj neprocjenjiv.

Osobe koje vole da posmatraju predjele iznad kojih lete treba da rezervišu sjedište pored prozora.

avio 04

Izvor Aviokarta

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU