Vlašić - Uz turističku ponudu zagarantovan dobar provod

vlasic

SARAJEVO/VLAŠIĆ, 18. novembra (FENA) - Ubrzani puls začetka zimske sezone na Vlašiću postaje jači, gotovo da i dobiva formu fenomena. Takvim ga, osim intenzivnih građevinskih radova, prije svega čini entuzijazam domaćina, uočljiv svake godine u ovom periodu.

Osjetan je pomak u ponudi, čime se negiraju često korištene konstatacije kako na Vlašiću nema napretka. Istina je da Vlašić još  u ponudi vertikalnog transpota na glavnoj stazi nema sjedišnicu, ali su uvjeti za skijanje ipak znatno bolji.

Redovno, pa i tokom ljeta, a intenzivnije ove godine,uređivane su staze. Uklonjeno je kamenje, nasuta zemlja, a onda zasađena trava na mjestima gdje se za to ukazala potreba. Vlašić-ski, kao preduzeće koje se bavi održavanjem centralne skijaške staze, za ovu sezonu, između ostalog, najavljuje još značajniju proizvodnju umjetnog snijega i potpuno uživanje u skijanju, bez obzira na količinu padavina.

Stoga, realnim se može smatrati raniji početak rada liftova, naravno, ukoliko to temperatura dozvoli. Cijene karata bi, kako najavljuju iz ovog preduzeća, trebale ostati iste, u rangu prošlogodišnjih, kada je za cjelodnevno korištenje ski- liftova Babanovac i Markovac bilo potrebno izdvojiti 27, a poludnevna karta koštala je 18KM. U ponudi je i noćno skijanje srijedom, petkom i subotom od 18.30 do 21.30, a po cijeni od 16.00 KM.

Još jedna pažnje vrijedna novost na Vlašiću je i posljednja investicija firme SAX d.o.o., vlasnika hotela "Sunce". Naime, izgrađena je i sportska dvorana, prva ovog tipa na jednoj planini u BiH, namijenjena za sve sportove na parketu. S obzirom na prateće objekte, svlačionice, sportsku teretanu, ali i tri stotine sjedećih mjesta, pogodna je i za organizaciju različitih takmičenja.  Svečano otvorenje ove dvorane planirano je za 22. novembar.

Želja da osiguraju više, rukovodi i ostale vlasnike objekata. Dovoljan je samo kratki obilazak, pa da se taj pokretački duh na Vlašiću uoči; uz adaptaciju postojećih objekata i redovno čišćenje, česte su i građevinske intervencije, osmišljavaju se novi sadržaji i prave posljednji poslovni aranžmani.

No, toliko vremena za pripreme, a zbog izuzetnog interesovanja gostiju za boravak u njihovom objektu, nemaju u hotelu "Blanca". Čak i u ovome, manje atraktivnom turističkom periodu, gotovo svakodnevno bivaju popunjeni, ali ipak stižu da ionako dobru ponudu učine još kvalitetnijom. Ipak, ne treba zanemariti, što je uostalom i nemoguće, ako se želi napraviti cjelovita slika vlašićke šarolikosti, brojne pansione, apartmane i vikendice. Sve su to smještajni kapaciteti koji svake godine osiguravaju veći komfor. Jednako tako, gastronomska ponuda zadovoljava različite prohtjeve.

Uz tradicionalna jela koja se nude u pansionima "Šalak" i "Relaks" ili u "Vlašićkoj kolibi", bogata je ponuda i u piceriji "Libertas". Boravak na Vlašiću, bilo u dnevnoj ili nešto dužoj varijanti, gotovo neizostavno uključuje i uživanje u jedinstvenom okusu ćevapa u ćevabdžinici "Hari".

Za potpun ugođaj, i stalni napredak, koji možda nije na željenom nivou, ali je kontinuiran na Vlašiću, zaslužna su i brojna udruženja i nevladine organizacije.

"Vlašić Planet života", uz proljetno čišćenje centralnog dijela, ali i pošumljavanje, zaslužan je i za druge projekte. U saradnji s Domom zdravlja Travnik i ove godine nastoje osigurati i medicinsku pomoć u perodu od dva mjeseca, kada je na Vlašiću i najveći broj posjetilaca. Novina je što će osnovne zdravstvene usluge tokom zimske sezone, biti dostupne 24 sata, a to je svakako još jedan argumet koji ide u prilog dobrog turizma, a to je za mnoge, naročito porodice s mlađom djecom, važan podatak prilikom odabira destinacije za odmor. 

Ovo udruženje inicijator je i uređenja staze, koja će ove zime biti dostupna ljubiteljima nordijskog skijanja, a intenzivno rade i na projektu poznatom kao "Šankanje", planiranim za 20. decembar, kada zvanično i počinje zimska turistička sezona na Vlašiću.

Tradicionalno, novogodišnja noć, za mnoge je i osnovni razlog dolaska na Vlašić. Interes za organizaciju dočeka Nove godine, pokazalo je Udruženje "Krug", no s obzirom na to da pripreme još  traju, nije preciziran sadržaj programa.

Tu je i udruženje, koje u različitim organizacijiskim oblicima, a danas pod imenom Tim Vlašić, već više od deset godina nesebično radi na promociji svega dobrog na ovoj planini. Isto tako, korektno informišu goste o određenim problemima, a sve to rade potpno samostalno bez partnerske organizacije i sponzora. Naime njihov doprinos razvoju turizma reliziran je kroz angažiranost na nekoliko vlastitih internet portala, s tematikom isključivo vezanom za Vlašić: Babanovac.net, VlasicLIVE.com, Babanovac.ba i Vlasic.biz.

Osim toga, nabavkom kamera, također iz vlastitih sredstava, a kojima se putem interneta uživo prenose aktuelni uvjeti na stazi, ali i centralnom platou, dostupnim su učinili aktuelne informacije o stvarnim uvjetima boravka na Vlašiću. Tako dakle, uzimajući u obzir sve navedeno, uz aktinosti koje se realiziraju unutar, gotovo zasebnog centra "Eko-FIS", ali opet lociranom na istoj, po mišljenju mnogih, jedinstvenoj planini, ova sezona na Vlašiću obećava uspjeh.

S obzirom na kvalitetnu pripremu na svim nivoima, ali i segmente zaista široke turističke ponude, onima koji se odluče, baš ovdje provesti svoj zimski odmor, zagarantovan je dobar provod.

Fena / tekst: A. Seferović

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU