NP "Una" otvara put za nove investicije

nacionalni park unaZahvaljujući sredstvima Svjetske banke područje NP "Una" uradilo je puno na infrastrukturi i pratećim objektima, što je parku dalo sasvim novi izgled, te postalo nezaobilazna destinacija za turiste iz regiona i Evrope, javlja portal Kip.ba.

Vlada Federacije BiH usvojila je na posljednjoj sjednici izvještaj sektora Federalnog ministarstva okoliša i turizma za realiziranje projekta "Šumska i planinska zaštićena područja"

Izvor finansiranja za taj projekt bio je Globalni fond za okoliš kroz grant sredstva putem Svjetske banke.

Projekt, kojim je bio obuhvaćen i Nacionalni park "Una" je okončan, uz ocjenu Vlade Federacije o uspješnoj realiziranosti.

Cilj projekta, koji je trajao tri godine bio je jačanje institucionalnog i tehničkog kapaciteta za održivo upravljanje zaštićenim područjima i prirodnim resursima. Pored toga, odnosio se i na širenje mreže šumskih i planinskih zaštićenih područja, među kojima je i Nacionalni park "Una".

Nacionalni park je kroz ovaj projekt dobio vrijedne dokumente, koji su neophodni za uspješan nastavak aktivnosti u zaštićenom području. Prema riječima Amarilda Mulića, direktora NP "Una", Nacionalni park je realizacijom zacrtanih projekata kod Svjetske banke zasigurno otvorio priču za nove aktivnosti u zaštićenom području rijeke Une.

Izvor Kip.ba

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU