Knežica - etno selo s početka prošlog vijeka u srcu Kozare

knezica2

KOZARSKA DUBICA - Knežički paroh Željko Jevđenić u samom centru ovog potkozarskog mjesta, nedaleko od Kozarske Dubice i Prijedora, "oživio" je etno-selo.

U središtu etno-sela čije građevine potiču iz dvadesetih godina prošlog vijeka nalazi se amfiteatar, te drveni most koji premošćuje vještački potok do seoske vodenice u kojoj se melje žito.

Paroh Jevđenić kaže da je grijeh da starine odlaze sa mjesta na kojima su nikle, jer vjerujući narod mora da zna odakle je potekao i ko su mu preci. "Ovaj kraj bio je prepoznatljiv u prošlosti prije svega po svom stradanju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata uz golgotu žitelja bila su uništena njihova imovina. Ono što je ostalo, istina malo toga, trebalo je sačuvati. Crkva je to prepoznala i uz blagoslov vladike Jefrema nastojala je da sačuva bar dio iz bogate zbirke naše prošlosti koja svjedoči o načinu života iz dvadesetih godina prošlog vijeka pa sve do 1960. godine", govori paroh.

Već godinama sveštenik zajedno sa parohijanima prikuplja stare predmete, ali i gazdinske kuće i druge objekte koji su bili nagriženi zubom vremena.

"Svako od ovih objekata ima svoju priču koja svjedoči o načinu kako su ljudi nekad živjeli ", priča paroh.

Glavna kuća, koju naziva gazdinskom, datira iz 1924. godine i u njoj se nalazi originalno ognjište oko kojeg se sakupljala porodica, a dim iz njega je izlazio kroz badžu. Tako je i danas.

"Ambar za žito, koji se nalazi u blizini knežpoljske kuće, je iz 1919, kuća za mladence je takođe iz godina prije Drugog svjetskog rata, ali i vodenica i svaki pronađeni predmet su dijelovi naše prošlosti", priča sveštenik.

On zna istoriju svakog predmeta koji se skupio, kojoj porodici pripada, koliko je star, a onda i istorije svih kozaračkih porodica.

Na bini u etno selu održavaju se brojne kulturne i duhovne manifestacije poput Dana kosidbe u Knežpolju, Vidovdanskih svečanosti, hramovne slave. Nedavno je u Knežici svirala Galija i gostovao akademik Matija Bećković.

Etno selo otvoreno je 2012. godine.

knezica

Nezavisne Novine

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU