Bogata turistička ponuda Jahorine i izvan zimske sezone

termag feb

Olimpijska planina Jahorina, od Sarajeva udaljena 30-ak kilometara, svake godine nastoji obogatiti svoju ponudu te posjetiteljima ponuditi sadržaje u zimskim i ljetnim mjesecima.

U razgovoru za Fenu menadžer Hotela "Termag" Dragan Jakić je kazao da je prošla godina bila rekordna po posjeti otkada je hotel otvoren,s obzirom na to da od prošle godine "Termag" radi s punim kapacitetom od 93 smještajne jedinice. Ocijenio je ipak da će ove godine biti manje gostiju, jer nije bilo dovoljno snijega. Uprkos tome, "Termag" je uspio da popuni oko 80 posto svojih kapaciteta.

Po njegovim riječima, Hotel "Termag" bio je među prvima koji su počeli nuditi ponudu za ljetne mjesece, jer su shvatili da se ne mogu osloniti samo na zimski turizam. Stoga su osmislili povoljne vikend pakete, kako porodične, tako i antistres i adrenalinske pakete te relax i romantične vikende gdje pored smještaja nude i sadržaje poput masaža i kupki. U ponudi je i atraktivna vožnja quad bajkovima (četverotočkašima) za goste koji Jahorinu žele upoznati u nekom drugom svjetlu. Organiziraju se paraglajding te pješačke ture, kao i hajking, branje šumskih plodova i čajeva u ljetnom periodu. S Olimpijskim centrom Jahorina i Udruženjem hotelijera, Hotel "Termag" prošle godine radio je na osposobljavanju šetačkih i biciklističkih staza. Odštampana je pješačka i biciklistička mapa za zainteresirane goste. Jahorinu najviše posjećuju gosti iz BiH i regiona (Srbija, Hrvatska i Crna Gora), a slijede ih gosti iz Turske koji su prošle godine ostvarili oko 1.200 noćenja, a Jakić je izrazio nadu da će i ove godine biti slična situacija. – Za njih su cijene prihvatljive na Jahorini, imaju direktni let iz Istanbula, a ne treba im viza za BiH.

Među posjetiteljima hotela su gosti iz cijele Evrope i ostatka svijeta. Na Kongresu anesteziologa hotel su posjetili gosti iz Japana, Hong Konga te Sjedinjenih Američkih Država – istaknuo je Jakić. Sve to organizirano je iako još nemaju dolaske tour operatera i velikih agencija, ali Jakić kaže da se polako profiliraju na tržištu i nadaju se još boljoj posjeti.

Najviši vrh na Jahorini je Ogorjelica na 1.916 metara nadmorske visine, dok se žičare završavaju na 1.894 metara nadmorske visine. Od 1923. godine kada su na Jahorinu donesene prve skije i izgrađen prvi hotel, ova planina pruža izuzetne uvjete za zimske sportove. Sjeverna strana Jahorine bila je domaćin brojnih takmičenja tokom XIV zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Jahorina raspolaže brojnim uređenim stazama za skijanje povezanih ski-liftovima.

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU