Bosna i Hercegovina dobila prvog diplomanta Geoturizma

geo1

Prije desetak dana, u prostorijama Narodnog univerziteta Konjic, na Visokoj školi za turizam i menadžment Konjic je odbranjen prvi rad iz Geoturizma, a studentica Arnela Mušinović je postala prvi Bachelor geoturizma.

Geoturizam je vrsta turizma kojom se podržavaju zemljopisna obilježja mjesta, te kultura, okoliš, baština i dobrobit stanovnika. Geoturizam potiče načelo da prihodi od turizma pružaju mjesni poticaj da se zaštite turističke atrakcije. U isto vrijeme proširuje princip očuvanja prirode i ekologije u smislu ujedinjavanja svih karakteristika koje pridonose karakteristikama mjesta kao što su povijesne strukture, žive i tradicijske kulture, krajolici, gastronomija, umjetnost te lokalna flora i fauna.

Geoturizam objedinjuje načela održivosti, ali bez štetnog utjecaja na etiku, te se kao takav fokusira na mjesto u cjelosti.

Ovo je bio historijski dan za našu zemlju, naš grad i naš fakultet. U vremenu kada Bosna i Hercegovina postaje turistička atrakcija i kada su njene ljepote i potencijali prepoznati diljem svijeta, poražavajuća je činjenica da mi nemamo kadra specijaliziranog za turizam i ugostiteljstvo.

Visoka škola za turizam i menadžment Konjic postoji već četiri godine. Prva je visokoškolska institucija u našoj zemlji sprecijalizovana za obrazovanje studenata iz oblasti turizma, a akcenat je na stjcanju praktičnih znanja i vještina, jer studenti imaju praksu još od prve godine, a mogu je obavljati u Konjicu, u Ulcinju, ili na Malti. Sa smjerom Geoturizam jedina je u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi uopšte, jer nama najbliži fakultet Geoturizma nalazi se u Rumuniji.

Osim Geoturizma, na VSTIM Konjic studenti mogu da pohađaju i: Menadžment u turizmu, Komunikologiju i turizam, Opći menadžment i Menadžment informacionih tehnologija. Predavači na školi su eminentni profesori sa univerziteta iz: Sarajeva, Mostara, Beograda, Novog Pazara... a o kvaliteti svjedoče i student koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ove godine škola upisuje petu generaciju studenata, a pored predupisnih aktivnosti, i ove godine, kao jedina obrazovna institucija u BiH organizuje Drugu međunarodnu konferenciju o Bolonjsko mprocesu "Politika i obrazovanje-suprotstavljene strane na Balkanu".

vanja01

federalna.ba/Vanja Šunjić

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU