Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder aktuelnosti/2016/14.06./lukomir is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Petodnevna ekskurzija u Lukomiru: djeca učila o planinarenju, preživljavanju, bilju i životu na selu

[sigplus] Critical error: Image gallery folder aktuelnosti/2016/14.06./lukomir is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

r2

Učenici osnovne i srednje privatne škole „Bloom" iz Sarajeva imali su pomalo neobičnu ekskurziju. Umjesto u Beču, Parizu, Italiji ili Španiju, oni su svojih pet dana proveli u Lukomiru, selu na najvišoj nadmorskoj visini u BiH. Bez interneta, televizije, uz adekvatan edukativni program, planinarenje i radove na selu, 14 učenika i četiri profesora i volontera pokazali su kako se i u Bosni i Hercegovini uz dovoljno ideja, volje i truda mogu napraviti i više nego zanimljivi sadržaji.

Unazad nekoliko godina željeli smo napraviti ovakvu ekskurziju. Prvih dan ili dva djeci je bilo teško priviknuti se. Nekima je ovo bio pvi put da borave na selu. Poslije su se privikli i bilo im je jako zanimljivo. Ovo je nevjerovatno iskustvo za sve nas i već razmišljamo o sličnoj ekskurziji na nekoj drugoj lokaciji – kaže Rebecca Teclemariam-Mesbah, profesorica biologije, jedan od glavnih nosioca ovog projekta koja je sa djecom provela, kako kaže, nevjerovatnih pet dana.
Organizaciju ekskurzije pomoglo je Udruženje „Avantur" iz Sarajeva čiji su vodiči i organizatori zajedno sa profesorima osmišljavali zabavne i edukativne sadržaje za djecu. Organizaciju je pomoglo i Udruženje NaturaAs iz Konjica u čijem objektu su djeca boravila u Lukomiru i uz čiju pomoć su svih dana jeli zdravu i tradicionalnu hranu bjelašničkog kraja.

Prvog dana prepješačili smo od Umoljana do Lukmira kroz Crveni klanac i Dugo polje. Ispričali smo im legende o okamenjenoj umoljanskoj aždahi, sa njima smo posjetili kanjon Rakitnice, obišli smo mještane i učili o njihovom životu i radu, sa profesorom biologije Arminom Džajićem, članom Visit Konjic tima, učili smo o ljekovitom bilju, njegovoj berbi i primjeni, sa doktorom Vedadom Herendom iz Sarajeva održali smo kurs za pružanje prve pomoći, organizirali smo malu školu planinarenja i preživljavanja, išli smo u sječu drva, ložili logorske vatre, pravili luk i strijelu, išli u potragu za skrivenim blagom, popunjavali testove i pisali eseje te se trudili da djeca kroz zabavu i rad nauče kako živjeti u skladu sa prirodom od koje svi ovisimo – pojašnjavaju Alem Hodžić i Muamer Drugovac u ime Udruženja Avnatur koji su imali priliku da sa djecom provedu i druže se na ovom zanimljivom putovanju.
Inače, misija škole Bloom jeste cjeloživotno učenje te su svi njihovi napori usmjereni na educiranje djece u procesu samootkrivanja, pomažući im da razviju svoj puni ljudski potencijal i postanu kreativni članovi koji će dprinijeti razvoju društva. Posebnu pažnju posvećuju očuvanju okoliša te isprvnom odnosu prema sebi i drugima.

U okviru naše zajednice učenici, nastavnici, roditelji i ostali članovi sarađuju kako bi stvorili bogato obrazovno okruženje u kojem će djeca prirodno cvjetati i slobodno istraživati svijet u kojem žive – dodaje Rebecca.
Upravo je projekt sproveden u Lukomiru pokazao kako se takav pristup isplati. Oni su rijetki koji su se odvažili na ovakav korak i vjeruju kako će i druge obrazovne institucije krenuti njihovim stopama te djeci omogućiti da upoznaju okolinu i državu u kojoj žive te ih podučiti aktivnom, zdravom i korisnom životu u prirodi.

Do sada smo imali susreta sa nekoliko škola i uglavnom su to bili jednodnevni izleti. Sa ovom djecom smo jeli, družili se, planinarili, igrali i učili. Slobodno mogu reći da su ovo najbolja djeca koju sam upoznao. Bez i jednog prigovora, nestašluka, bezobzirnosti... Svi su upijali svaku riječ i trudili se da iskoriste vrijeme u prirodi. Prepješačili su kilometre te dokazali da su vrijedni svakog truda uloženog u njihovom obrazovanju i odgajanju – tvrdi Drugovac, certificirani planinarski vodič.
Jedno je sigurno, ova ekskurzija bit će veliko iskustvo za sve učesnike i sa sobom nosi brojne dobrobiti. Nadati se da će ovakav zdrav odnos prema bh. prirodnim i drugim bogatstvima od osoblja škole Bloom prepisati i drugi. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija sa ekskurzije a cijeli album možete vidjeti na LINKU UDRUŽENJA

{gallery}aktuelnosti/2016/14.06./lukomir{/gallery}

pozitiva.ba

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU