Reportaža Guardiana iz BiH: Minirana biciklistička staza je muzej na otvorenom i atrakcija za turiste

guardian 01

Ugledni britanski list The Guardian objavio je reportažu iz Bosne i Hercegovine i to o biciklistočkoj stazi, kakva se rijetko viđa. Kako navode, teško da se u svijetu može pronaći biciklistička staza koja je "okupirana" minama ali i da je oaza čistok zraka. Guardian donosi tako priču stazi po imenu Ćiro.

Ćiro staza od Dubrovnika do Mostara, u južnoj Bosni, izaziva turiste u ljepote zelenog krajolika, a koji je napušten još 1990.-tih godina za vrijeme bivše Jugoslavije, prenosi Guardian. Prenosimo dijelove repotaže:

- To je već postalo rutina, da nakon iscrpnog voženja biciklom iskusite divlje kampiranje na mjestu okupiranom minama. Stoga sam pažljivo obilježio područje s dva metra grana, radi sigurnosti. Onda sam dao doznanja svojim prijateljima, da budu pažljivi, a potom smo krenuli putem ogromne crne zmije. Navikli smo na iznenađenja duž ove staze, prenosi Guardian dio svoje reportaže.

guardian 02

Novih deset milja asfaltirane staze, između Dubrovnika na hrvatskoj obali i starog Mostara u južnoj BiH, prati trasu stare austrougarske pruge. Zatvorena 1970. godine nakon ukidanja uskotračne pruge, njena željeznička stanica stajala je prazna, sve dok i ona i svi okolni gradovi nisu uništeni u ratu 1990.

Ratovanja prvo između bosanskih Hrvata i srpske jugoslovenske vojske u 1992. godini, potom između bosanskih Hrvata i bosanskih Muslimana 1993.- 94. potpuno su opustošila područje kroz koje prolazi Ćiro stazu. Staza koja je otvorena u decembru prošle godine, dio je donacije EU, predstavlja prekograniču vožnju koja ohrabruje turiste da dođu u regiju.

g3

Još uvijek se ova staza suočava sa gomilom neriješenih problema, tačnije čak 120.000 neeksplodiranih mina u BiH.

Bio sam izrazito oprezan: minska polja koja se nalaze duž staze 12 milja, negdje na granici u blizini Dubrovnika i Ravnog na sjeveru, označene su i same staze, i to mješavinom asfalta i šljunka.

Na web stranici "Ćiro" staza se opisuje kao muzej na otvorenom, jer se proteže od hrvatske granice kroz davno napuštene gradove, a doseže sve do Dinarida i pećine Vjetrenica.
Letjeli smo, sa našim biciklima, do zračne luke Dubrovnik, što je bilo prelijepih 10 kilometara vožnje obalom.

Odsjeli smo u prvom hotelu, a izašli smo na stanici Ravno. Jako nam se svidjela lokalna hrana, poput divljih šparoga koje smo pronašli.

Linija između Dubrovnika i Ravnog je ukinuta, gotovo svi gradovi su napušteni, tako da je jako bitno ponijeti hranu i vodu. Nakon Ravnog, staza prolazi kroz Hutovo blato u dolini rijeke Neretve, što je ipak više naseljeno i sa više dućana. Tokom turneje stigli smo i do Mostara.

Za sve one koji žele iskusiti ovu nezaboravnu vožnju mogu ići autobusom ili vozom iz Sarajeva.

A.M. - Avaz

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU