Neum

neum visitmycountry

Neum je grad, turističko naselje i jedino općinsko središte Bosne i Hercegovine na Jadranskoj obali, smješteno na brdovitom priobalju zaljeva Neum - Klek.

Grad je usmjeren na turizam i raspolaže sa preko 7.000 ležajeva. Hoteli su otvoreni tijekom cijele godine. Svi veći hoteli nude ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica i vodenih skutera.
Sve cijene su niže nego u susjednoj Hrvatskoj, stoga nije na odmet u jeku sezone unaprijed rezervirati smještaj.

Općina ima površinu od 226 km2, stanovnika 5600, a u samome gradu živi oko 4000 žitelja. Neumska rivijera duga je 9 km, a zahvaljujući razvedenosti obale ta je dužina 24 km. Dobio je ime po "starome Neumu", smještenom 2 km od obale prema unutrašnjosti. Neum je, uistinu, novi grad iznikao na strmim obroncima zaljeva u drugoj polovici prošloga stoljeća. Izgradnja Neuma intezivira se izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965.g., a posebno nakon osnivanja općine 1978.

Jadranska magistralna cesta, koja prolazi kroz grad, povezuje ga sa Dubrovnikom (66 km) na jugu, te Pločama (35 km), Makarskom (80 km) i Splitom (140 km) sa sjeveru. Dolinom Neretve, od Sarajeva (210 km) preko Mostara (75 km) i Ploča, prolazi električna željeznička pruga i Magistralni put Sarajevo - Opuzen (18 km). Dubrovački aerodrom Ćilipi udaljen je 90 km, aerodrom Mostar 70 km i aerodrom Split 170 km. Ovakva povezanost otvara Neumu izvrsne mogućnosti turizmu tijekom cijele godine.

neum obala

Mediteranska klima, s puno sunčanih dana. Temperatura mora u srpnju i kolovozu je i do 27°, a zime su blage s vrlo rijetkim snijegom. Po ruži vjetrova, uglavnom pušu maestral, tramontana (bura), šilok (jugo) i lebić.

Neum ima dugu i složenu povijest. Prvi spomeni Neuma su daleko u 6. stoljeću. Napisano je više knjiga i studija o njegovoj prošlosti i ondašnjim zbivanjima, vladarima ... Uglavnom, godine 1945. razgraničenjem među tadašnjim republikama (FNRJ) ostaje u republici BiH, gdje je i danas.

Sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća u priobalju se počinju graditi prva odmarališta. Kroz Neum 1965. prolazi Jadranska magistralna cesta. Odmah potom izgrađen je auto-kamp, a intenzivnu gradnju radničkih odmarališta prati gradnja i ostalih pratećih turističkih sadržaja: restorana, trgovina, zabava ... da bi 1977. bio izgrađen prvi hotel - hotel "NEUM".

hotel neum

Godine 1978. osniva se općina Neum, kao jedinica lokalne samouprave i kao nositelj daljnje turističke, ugostiteljske i ine izgradnje grada i zaleđa. Slijedi izgradnja ostalih hotela, gradske i ukupne turističke infrastrukture, poslovnih i stambenih zgrada, struja, vodovod, trgovina, telefon ... i u ostalom svi sadržaji koji danas čine grad Neum jednom urbanom sredinom, s bogatom turističkom ponudom.

neum

Turističke atrakcije u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU