Mostar - Stari most

mostar most

Stari grad, koji potiče još iz perioda vladavine Turaka, oduvijek je bio glavna atrakcija u Mostaru. Izgrađen poput zbijene jezgre, ovaj dio grada je idealan za šetnju.

Jednodnevni obilazak je dovoljan da se posjeti većina turističkih znamenitosti. Mostar, kao i sam London, ima veliki broj kafića u kojima možete pronaći malo hladovine nakon šetnje pod vrelim hercegovačkim suncem.

Primamljivi šarm starog grada, naročito dijela oko Neretve, vas zarobi na jednom mjestu po nekoliko sati dok uživate u pogledu i upijate zvukove. Za razliku od drugih svjetskih gradova, ovdje vas niko neće zamoliti da odete čak i ako već satima tu sjedite i pijete tursku kafu. Obnova starog grada je skoro u potpunosti završena, a u njemu još uvijek vrijedno rade bezbrojni kotlari i zanatlije, kao i nekoliko izvanrednih antikvarnica.

Turistički informativni centar se nalazi na zapadnoj obali Starog grada (Ulica Rade Bitange br. 5), dok većina tur operatora s obje strane rijeke pruža usluge obilaska Mostara, a vodiči pretežno govore sve evropske jezike.

Najstariji lučni most u Mostaru je Kriva Ćuprija na rijeci Radobolji. Most je izgradio turski arhitekta Ćejvan Ketoda 1558. godine. Smatra se da je ova most izgrađen kao probni most prije izgradnje Starog mosta. Stari most je završen 1566. godine, kada on stiče titulu najvećeg arhitektonskog dostignuća izgrađenog za vrijeme turske vladavine na Balkanu. Bez obzira koliko puta ste prekoračili Stari most, svaki prelazak je uzbudljiv doživljaj. Ovaj jednolučni kameni most je izgrađen po uzoru na prvobitni most koji se nadvijao nad Neretvom prije četiri stotine godina, a koji je izgrađen prema projektu Hajrudina, učenika jednog od najvećih turskih graditelja Sinana. Dužina svoda je 28.7 metara, odnosno 21 m iznad razine rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

mostar kriva cuprija

Na prijelazu zapadne na istočnu obalu nalazi se prahistorijska točka gdje se susreću Istok i Zapad. Na desnoj strani se nalaze stepenice koje vode do najstarije džamije u Mostaru: Ćejvan-ćehajine džamije koja je izgrađena 1552. godine, a kasnije postaje medresa. Stari bazar, Kujundžiluk, je dobio naziv prema tradicionalnim zlatarima koji su pravili i prodavali svoje rukotvorine na ulici, a ujedno je i mjesto na kojem možete pronaći autentične slike i bakrene ili brončane ugravirane slike Starog mosta, narove (prirodni simbol Hercegovine) ili poznate stećke (srednjovjekovne nadgrobne spomenike).

mostar kujundziluk

Koski Mehmed-pašina džamija, izgrađena 1617. godine i jedina je džamija u Mostaru u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova. Džamija je otvorena za posjetitelje, a i fotografiranje je dozvoljeno.
Male spiralne stepenice na desnoj strani vode u minaret koji je također dostupan posjetiteljima. Pogled govori sam za sebe. U neposrednoj blizini džamije nalazi se Tepa-tržnica. Još od vladavine Turaka ovo je bilo prometno područje gdje se sada prodaje svježe voće i povrće koje raste u Hercegovini. Smokve i narovi su nezaobilazni u sezoni, ali nemojte zaboraviti potražiti i domaći med, organski proizvod koji se pravi u sunčanim selima širom Hercegovine.

koski mehmed dzamija

Biščevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici. Ova stara otomanska kuća potiče iz 17. stoljeća. Ćošak isturen nad Neretvom na dva veoma visoka i smjelo postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.
Kamerija ili divanhana je očuvala izvorni otomanski stil, kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta je reprezentativni primjer turskog stila gradnje. Ulaz u kuću je 3 KM.

biscevica kuca mostar

Kajtazova kuća (Gaše Ilića bb) pripada gradskoj stambenoj arhitekturi turskog doba i najljepši je stambeni kompleks s kućom za muškarce i kućom za žene. Visoki zidovi štite od jakog sunca i sprječavaju poglede izvana. Izgrađena je od kamena i drveta. Odaje su prostrte vrijednim sagovima, a sačuvane su i mnogobrojne knjige pisane na arapskom jeziku. Kuća je otvorena za posjetitelje.

kajtaza kuca
Karađoz-begova džamija je najmonumentalnija islamska građevina u Hercegovini. Izgrađena je 1557. godine prema projektu velikog turskog graditelja Mimar Sinana. Otvorena je za posjete.

karadzoz begova dzamija mostar
Nacionalni spomenik "Muslibegovića kuća" smješten u blizini Karađoz-begove džamije jedan je od najmonumentalnijih spomenika gradske stambene arhitekture otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini. Kompleks koji se sastoji od porodične kuće (ženska avlija- haremluk) i poslovnog dijela (muška avlija - selamluk) je sagrađen početkom 18. stoljeća, a glavni stambeni objekat je rekonstruisan i dograđen 1872. godine po uzoru na reprezentativne objekte u Istambulu. Za razliku od stambenih objekata iz ranijeg perioda, sagrađen je u centralnom sistemu rasporeda prostorija i ima 4 etaže. Ulaz u stambeni dio je dvolučni sa centralnim stubom u sredini u čemu se ogleda uticaj Mediterana. Objekat je sačuvao autentičnu formu i drvorez te uz originalne predmete, spise i eksponate, posjetiocima pruža uvid u način života bogate begovske porodice u minulim stoljećima. Osim posjete i razgledanja muzejske postavke posjetiocima se pruža mogućnost konzumiranja tradicionalnih pića i kolača a jedan dio kompleksa nudi i mogućnost spavanja u originalnom ambijentu.

muslibegovica kuca mostar Sinagoga – Templ u Mostaru nalazi se u ulici Braće Ćišića br. 15, u naselju Brankovac. Sagrađena je 1889. godine, u Drugom svjetskom ratu je bila djelomično porušena, a 1952. godine Jevrejska općina Mostar sinagogu poklanja gradu Mostaru. Od tada se prostoru templa nalazi Lutkarsko pozorište.

Stara pravoslavna crkva – Crkva rođenja Bogorodičina, smještena je istočno od centra grada, u dijelu koji se zove Bjelušine, na uzvišenju iznad ostataka Saborne crkve. Crkva u arhitektonskom smislu predstavlja tipično hercegovačko sakralno zdanje jednostavne pravougaone osnove, malih dimenzija, sa unutrašnjom polukružnom oltarskom apsidom

Mitropolija - Vladikin dvor ili Episkopska palata sagrađena je 1910. godine. Smještena je na lijevoj obali Neretve, na jednoj od najviših tačaka na istočnoj strani Mostara.

Na desnoj obali Neretve, u Priječkoj čaršiji, nalazi se hamam, javno kupatilo iz osmanskog perioda (druga polovina 16. stoljeća), jedan od rijetkih sačuvanih objekata ove vrste u Hercegovini.

Na Španskom trgu nalazi se zgrada stare Gimnazije sagrađene 1898. godine u pseudomaurskom stilu.

mostar gimnazija

Katolička crkva sagrađena je 1866. godine, uz dopuštenje tadašnjeg sultana i poklon od 50000 groša. Uz crkvu je 1890. godine izgrađen Franjevački samostan. U samostanu se nalazi knjižnica s vrlo vrijednim i rijetkim knjigama. Crkva je spaljena 1992. godine, a na njenom mjestu je podignuta nova crkva, čiji visoki zvonik dominira nebom.

mostar katolicka crkva

Biskupska rezidencija se nalazi negdje na polovici puta između Stare biskupije u Vukodolu i Franjevačke crkve. Izgrađena je 1906. godine i projektirana u duhu neorenesanse, koja se očituje u svim dekorativnim elementima prisutnim na fasadama, ali i načinu osmišljavana prostora u jedinstvenu, logički povezanu cjelinu koja odiše dostojanstvom i uravnoteženošću. Pokraj nove zgrade Biskupskog ordinarijata 1980. godine sagrađena je Katedrala Majke Crkve.

mostar biskupska rezidencija

Trg hrvatskih velikana, poznatiji kao Rondo izgrađen je u austrougarsko doba, a sa kružnog toka trga nastavlja se 6 aleja. Tu se nalazi Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača", gdje se održavaju kulturne manifestacije u gradu.

mostar rondo
Nadaleko, na Bijelom brijegu, u Ulici kralja Petra Krešimira IV nalazi se Partizansko groblje, monumentalni spomenik borbi protiv fašižma, djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića. Ovaj dio grada je okružen zelenilom i pruža predivan pogled na Mostar.

Ostaci ranokršćanske bazilike u Cimu predstavljaju najznačajniji arheološki lokalitet iz ranokršćanskog perioda.

Mostar odnedavno možete razgledati i vozeći se u turističkom vlaku Bubi. „Vlakić Bubi“ ima dva vagona i može povesti 40 putnika. Vožnja traje 30 minuta i odvija se na relaciji Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“ – Dom zdravlja – Franjevačka crkva – Lučki most – Titova ulica – Musala – Španjolski trg – Hotel „Ero“.

Vlakić prometuje u periodu od 12 – 19 h, svaki dan osim ponedjeljkom.
Cijena vožnje je 4 KM po osobi.
Više informacija može se dobiti na brojeve telefona 063 756 430 i 063 555 990.

mostar

Mostar - TURIST INFO

 Turističke ATRAKCIJE                          .

Muslibegovića kuća
Bišćevića kuća
Kajtazova kuća

 Korisni LINKOVI                                    .

Turističke Agencije
Smještaj
Muzeji
Festivali
Restorani
Gradski prevoz
Taxi
Korisni tel. brojevi
Hitna pomoć
Vrijeme
Turistička zajednica HNK
Grad Mostar
Plan / mapa grada
plan grada mostara

Turističke atrakcije u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU