BUSINESS

Bašigovačko

Bašigovačko jezero kod Živinica nalazi se u jugoistočnom dijelu opštine i udaljeno je 6km od grada. Jezero je kopovskog tipa nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude. Dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini. Dubina jezera u priobalnom pojasu varira tako da se kreće 2.5-5 metara u istočnom i sjevernom dijelu dok južni i zapadni dio ima obalu sa blagim povećanjem dubine.

Plića strana jezera je obrasla trskom i rogozom a na pojedim mjestim moguće je vidjeti i grmove barske trave u vodi. Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrdjuje i prisustvo barskih školjki.

Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste tako da u jezeru ima štuke, soma, deverike, šarana(vrlo malo), babuške, linjaka, koštre, crvenperke i druge sitne ribe. Jezero je svakodnevno posjećeno od strane ribolovca a najkrupniji poznati ulovi na jezeru su štuka 4kg, deverika 1,5 kg, som 7 kg.

tuzla

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU