BUSINESS

Bardača

Barski rezervat Bardača je kompleks od 11 jezera smještenih između rijeka Save i Vrbasa. Nalazi se sjeveroistočno od Banje Luke, u opštini Srbac, (Republika Srpska, BiH). Najpoznatija i najveća od ovih jezera su: Prevlaka, Veliki i Mali Dajkovac, Rakitovac, Necik, Lug i Dugo polje jedan i dva. Kompleks uključuje ribnjake, naplavljene površine, šume, obrađeno zemljište i nastanjene površine. Bardača je proglašena “Ramsarskim mjestom”, odnosno uvrštena je na svjetsku listu zaštićenih močvarnih područja.

U ovom močvarnom regionu registrovano je 280 biljnih vrsta, 178 vrsta ptica i 26 vrsta riba. Ciprinidni ribnjak Bardača, kod Srpca nalazi se oko 30 km sjeverno od Banja Luke. Ukupna proizvodna površina ribnjaka iznosi 658 ha. Vodosnabdijevanje ribnjaka najvećim dijelom obavlja se iz Rijeke Matura, ali su u hidrološkom smislu značajne i pritoke Stublaja i Brzaja koje raspolažu sa manjom količinom vode. Prema podacima iz investicionog programa ribnjaka vidi se da je šire hidrografsko područje locirano na nepropusnoj podlozi, što odgovara konceptu izgradnje ribnjaka na sličnim lokalitetima.

Ribnjak Bardaca sadrži 11 uzgajališnih bazena (bazeni različitih dimenzija: rastilišta, mladičnjaci, tovilišta i bazeni u kojima se riba priprema za transport, prezimljuje a ponekad služe kao staništa za matice). Ti bazeni razlikuju se po kriterijumu starosti podloge mogućnosti vodosnabdijevanja iz njih, tehnologiji proizvodnje ribe i primjeni agrotehničkih mjera u njima. U ribnjaku se u polikulturi uzgajaju toplovodne vrste riba, prije svega različite uzrasne kategorije šarana (Cyprinus carpio), tolstolobika (Hypophthalmichthys molitrix) i amura (Ctenopharyngodon idella). Ribnjak Bardaca čine više vještačkih jezera (Sinjak, Rakitovac, Prevlaka, Lug, Necik i mali i veliki Dajkovac).

srbac

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU