Art kuća sevdaha

art kuca sevdaha

Značaj autohtone sevdalinke za razvoj bosanskohercegovačke kulturne baštine po prvi put je potvrđen otvaranjem stalne muzejske postavke u Art kući sevdaha. Inicijativu za obnovu Velikih daira, gdje je smještena Art kuća sevdaha pokrenulo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Rekonstrukcija ovog zahtjevnog objekta trajala je punih osam mjeseci da bi 8. maja 2005. Kuća sevdaha bila zvanično otvorena u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo 2008.

Art kuća sevdaha nalazi se u samom srcu sarajevske Baščaršije i raspolaže sa ukupno 270 m2 zatvorenog prostora i unutrašnjim centralnim dvorištem površine 144 m2. Sve ovo predstavlja jedinstvenu kompoziciju i ambijentalnu cjelinu.

Unutrašnji prostor je osmišljen tako da ima protok kroz historijski prikaz razvoja sevdaha, od njegovih početaka pa do suvremenih sadržaja, poput multimedijalnih prostora posvećenih autorima, interpretatorima i velikanima sevdalinke. Dio prostora je planiran za organiziranje tematskih, naučnih i stručnih skupova posvećenih sevdalinci, a u svakoj od tematskih soba obezbijeđen je multimedijalni, audio-vizualni sadržaj u kome se mogu preslušavati sevdalinke i gledati video sadržaji vezani uz sevdah.

U dijelu prostora ove Art kuće smješteni su biblioteka i knjžara u kojima se nalazi arhivska građa i publicistika koja će svojim sadržajima ponuditi historijski prikaz razvoja bosanskohercegovače sevdalinke. Eksponati postavke kreću se od osvojenih nagrada, muzičkih instrumenata, dvojezičnih zapisa o svakom eksponatu, autorima, interpretatorima i muzičarima, pa do muzičkih kataloga, plakata, arhiva i sl. Svim ovim sadržajima je dodata i Sevdah kahva – prostor gdje se može sjesti i popiti prava bosanska kafa.

Osnovni zadatak ovog kapitalnog projekta je očuvanje jednog značajnog dijela kulturne tradicije BiH kroz vizualizaciju sevdalinke i multimedijalnu prezentaciju njene osobenosti. Poznata je činjenica da je bosanskohercegovačka sevdalinka u stoljetno historijskom usponu dostigla najsavršeniji umjetnički izraz id a su njeni autori i interpretatori nezaobilazan faktor kulturnog identiteta ovih prostora. Zbog toga će Art kuća sevdaha nesumnjivo biti mjesto posvećeno sevdalinci i u njoj će se naći sve osobenosti vezane za ovaj literarni i muzički izraz.

Destinacije u BiH

sarajevo

Muzeji u Sarajevu

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU