Olimpijski muzej

olimpijski muzej sarajevo
U programskoj osnovi OK BiH značajnu dimenziju zauzima ideja i koncept širenja Olimpijskih vrijednosti i Olimpijskog duha u BiH i u glavnom gradu, Sarajevu. Jedan od najreprezentativnijih segmenata OK BiH koji učestvuje u afirmaciji olimpijskih vrijednosti je Olimpijski muzej. Muzej je osnovan Odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju XIV ZOI. U prisustvu brojnih zvanica i predsjednika H.A.Samarana, Muzej je svečano otvoren 08.02. 1984.g., na dan otvaranja XIV ZOI. Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, sa idejom da vrši sintezu i afirmaciju dvije osnovne karakteristike, sport i umjetnost. Od 1984.g. do 1992.g. Muzej je pripremio preko 300 programa na temu sport i umjetnost, afirmišući univerzalne vrijednosti Olimpijskog duha i umjetnosti.

"Novi" Olimpijski muzej u Sarajevu obnovljen je i svečano otvoren 08. 02. 2004.g. u povodu obilježavanja 20 godina XIV ZOI. Muzej je svečano otvorio g-din Žak Rog, predsjednik MOK-a i g-din Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo. Obnavljanjem Olimpijskog muzeja u Sarajevu, naglašena je važnost organizacije jednog od najvećih sportskih događaja na prostoru Jugoistočne Evrope, imajući u vidu da je Sarajevo bilo jedini domaćin održavanja zimskih olimpijskih igara u ovom regionu.

Osnovna koncepcija novog Olimpijskog muzeja je da kroz sport i umjetnost prezentira duh Olimpizma, Olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine ovog događaja. Kroz segment sporta Muzeju je prezentirana priprema, organizacija i realizacija XIV ZOI u Sarajevu, a kroz segment umjetnosti prezentirane su Mapa svjetske grafike „Art and Sport“ sa djelima umjetnika kao što su: Henri Mur, Endi Varhov, Mikelanđelo Pistoleto, kao i kolekcija savremenih umjetnika BiH, među kojima su djela Berbera, Kućanskog, Zaimovića itd.
Prostor Olimpijskog muzeja u Sarajevu takođe posjeduje opremu za video projekcije te se posjetiocima i grupama prezentiraju filmovi sa otvaranja, trajanja i zatvaranja XIV ZOI.
U okviru djelatnosti Olimpijskog muzeja prezentiraju se periodično razni programi, izložbe, predavanja, konferencije, na temu sport i umjetnost, sa ciljem širenja Olimpijskih vrijednosti i Olimpijskog duha.
U proteklih 6 godina Olimpijski muzej u Sarajevu je značajno obnovila fundus eksponata Muzeja, donacijama pojedinaca i institucija u sportskim rekvizitima i suvenirima kao i umjetničkim djelima vezanim za XIV ZOI.
Olimpijski muzej u Sarajevu finansira se u okviru djelatnosti OK BIH. Ulaz u Muzej se ne plaća, ulaz je slobodan, a eventulne prihode Muzej ostvaruje povremenim prihodima od Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo i Ferderalnog ministarstva BiH. Generalno, rad muzeja se finansira sredstvima OK BIH.

OK BIH usvojio je Projekat adaptacije bivše zgrade Olimpijskog muzeja i njegove funkcije u budućnosti, tako je donešen zaključak da se zgrada Olimpijskog muzeja pretvori u zgradu Olimpijske akademije BiH. To bi faktički bio otvoreni univerzitet na temu sporta sa brojnim programskim djelatnostima iz domena teorije i prakse sporta, prema uzoru na brojne nacionalne olimpijske komitete u svijetu koji posjeduju takvu instituciju.

Destinacije u BiH

sarajevo

Muzeji u Sarajevu

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU