Gračanica

Gračanica se nalazi u donjem toku rijeke Spreče na magistralnom putu Tuzla-Doboj. Prosječna nadmorska visina je oko 190 metara. Na području općine Gračanica po popisu iz 1991. godine živjelo je 59.050 stanovnika. Naselje Gračanica, u blizini srednjevjekovnog utvrđenog grada Sokola, imalo je u srednjem vijeku značajnu ulogu, naročito u osmanskom periodu, kada je bilo sjedište kadiluka.

Za austrougarske uprave Gračanica postaje značajno trgovinsko i zanatsko sjedište, kojemu gravitiraju naselja na Ozrenu, Trbavi i u dolini rijeke Spreče. Među značajnijim historijskim spomenicima su pored grada Sokola (1426.) Ahmed-pašina ili Bijela džamija iz 1595. godine, sahat kula iz istog perioda i medresa iz 19. vijeka. Na području Gračanice odavno su otkriveni bogati izvori termomineralne vode, koji se koriste u zdravstvenom turizmu. Osim ljepote same Gračanice i dobrote njenih žitelja ovaj kraj obiluje brojnim prirodnim ljepotama.

Novoizgrađeni hoteli i brojni moteli, kao i gostoljubivost žitelja – svaki boravak u Gračanici putniku-namjerniku učine ugodnim i nezaboravnim.

Destinacije u Federaciji BiH

gracanica

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU