Tuzla

tuzla

Tuzla se nalazi na jugoistočnim obroncima planine Majevica, na prosječnoj nadmorkoj visini od 239 metara. Po popisu iz 1991. godine općina Tuzla je imala 131.618 stanovnika, a zauzima površinu od 303 km2. U pisanim izvorima Tuzla se prvi put spominje u djelu «De administrando imperio» vizantijskog cara i historičara Konstantina Porfirogenita iz sredine 10. stoljeća, kada se grad naziva Salines a šira oblast Soli.

Castron de Salenes, Ad Salinas, Salines, Salenes, Solina, Soli, Memlehatejn, Memleha-i Zir, Tuz, TUZLA... Pod Tuzlom se zeleni meraja/na meraji prostrta serdžada... veze divna sevdalinka. Danas se u Tuzli zeleni Panonsko jezero, jedino slano jezero u Evropi. Jezero je trag Panonskog mora. O tragu nestalog mora i minulim vremenima svjedoče  Soni trg i Arheološki park sa prethistorijskim sojeničkim naseljem. Grad na zrnu soli krase brojni kulturno-historijski spomenici, kao i značajne institucije kulture.

Ipak, najvrjedniji ukras Tuzle su njezini žitelji – dobri ljudi. Tuzla ima i Gornju Tuzlu, Slanu Banju, Kapiju, Ismeta i Mešu, Ilinčicu... Putnik-namjernik ugodno može konačiti u tuzlanskim hotelima i motelima. A da bi se Tuzla upoznala, a tako i zavoljela, vele da u njoj treba pojesti tuzluk soli i vreću hljeba.

Turistička ponuda Tuzle obogaćena je Arheološkim parkom – prethistorijskim sojeničkim naseljem, jedinim arheološkim parkom na području Balkana. Na osnovu rezultata arheoloških ispitivanja, pronađenih predmeta iz doba neolita i drugih dokaza o postojanju sojeničkih naselja na užem lokalitetu Tuzle, sačinjena je rekonstrukcija načina života ljudi na ovim prostorima u periodu neolita. Ovakav naučni pristup predstavljao je osnovu za izgradnju replike prethistorijskog sojeničkog naselja, sa svim kućnim i okolišnim inventarom, karakterističnim za period u kojemu je postojao. Ovaj jedinstven prostor ima višestruko značenje, ne samo za turističku ponudu Tuzle i regiona nego i u pogledu valorizacije kulturno-historijskog naslijeđa. Panonsko jezero se neposredno nastavlja na sportsko-rekreativni kompleks Slana Banja, koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u Bosni i Hercegovini. Pored staza za šetnju i jogging, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku, te neka od spomen-obilježja iz novije historije grada.

U starom dijelu grada Tuzle sačuvani su neki sakralni objekti koji spadaju u grupu najvrijednijih kulturno historijskih spomenika kao što su: Turalibegova ili Poljska džamija, Hadži-Hasanova ili Čaršijska džamija, Džindžić džamija, Behram-Begova, Atik ili Šarena džamija, Djevojačka ili Jalska džamija, Portal Behram-begove medrese, Pravoslavna crkva, Eparhijski dvor Kapela zadužbina porodice Jovanović.

U centralnom dijelu grada smještene su i brojne kulturne institucije: Narodno pozorište Tuzla (najstarije pozorište u BiH 1898.), Historijski arhiv, Narodna i univerzitetska biblioteka, Behram begova biblioteka, Međunarodna galerija prtreta Ismet Mujezinović, Muzej istočne Bosne, Zavod za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, Bosanski kulturni centar, Muzej solarstva itd.

Brojni objekti i lokaliteti kulturno historijskog nasljeđa svjedoče o bogatoj prošlosti grada i to Memorijalni kompleks Slana banja - Trnovac, Solni bunari, Spomenik rudarima u kreki, Bijela džamija i Barutana u Gornjoj Tuzl, Lederove sklupturske cjeline - Leda, most sa kipovima, Disko bol i Alegorije, Partizansko groblje itd.

Dio historije predstavlja i prva bolnica u Tuzli - Hastahana - otvorena 1874. godine. Danas Tuzla ima moderno opremljen Univerzitetsko klinički centar u kome se primjenjuju najnovija dostignuća savremene medicine. Nadomak gradskog naselja Solina, lociran je višeslojni kulturni lokalitet “Gradovrh” koji objedinjuje materijalne ostatke od prahistorije - bronze, pa do srednjovjekovnog Franjevačkog samostana.

U Tuzli su brojni sportski tereni gdje dominiraju Kulturno - sportski centar “Mejdan”, sportski centar “Partizan”, stadion Tušanj, teniski tereni na Slanoj banji i bezbroj objekata i terena za sport i rekreaciju.

Destinacije u Federaciji BiH

tuzla

visit my country booking.com

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU