Granice i veličina Bosne i Hercegovine

 

polozaj-bih

Bosna i Hercegovina ima historijski kontinuitet svoje državnosti, u granicama koje su mijenjane u različitim historijskim epohama. Današnje granice Bosna i Hercegovina je naslijedila iz Austro-Ugarskog perioda, odnosno ranije redukovane granice Bosanskog Pašaluka koje su također redukovane u odnosu na srednjovjekovnu Bosansku državu iz vremena kranja Tvrtka I.

Bosna i Hercegovina ima oblik pravouglog trougla. Graniči sa Hrvatskom na sjeveru, jugu i sjevero-zapadu. Na istoku se graniči sa Srbijom i Crnom Gorom na jugoistoku. Bosna i Hercegovina ima prirodne granice više od 3 . ukupna dužina granica iznosi 1537 km, od čega na kopneni dio otpada 774 km, a 751 km na riječne granice. Granica prema Srbiji iznosi 357 km, od čega po rijekama 273 km, a suhozemni dio 84 km. Dužina granice prema Crnoj Gori je 294 km, kopneni dio iznosi 196 km, a riječni 53 km. Prema Hrvatskoj dužina granice je 931 km, od čega 494 km otpada na kopno, a 425 km na rijeke.

Dužina morske vazdušne granice je 12 km. U obalskoj dužini od 25 km Bosna i Hercegovina ima izlaz na Jadransko more u opštini Neum. U bliskoj prošlosti Bosna i Hercegovina je imala morsku granicu koja je odlukom rukovodstva poslijeratne Jugoslavenske federacije oduzeta. U navedenim granicama površina Bosne i Hercegovine iznosi 51 129 km2.

Karte BiH

Sample image         Položaj BiH u svjetu         Položaj BiH u svjetu         Granice Bosne i Hercegovine        Geoloska karta Bosne i Hercegovine        Reljefna karta Bosne i Hercegovine

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU