Burek

burek

Burek je specijalitet bosanskohercegovačke kuhinje preuzet iz turske kuhinje (bur, tur.- savijati). To je pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto jufke. Zavisno od načina pripreme, u Bosni i Hercegovini se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj posudi (tepsija) u kojoj se peče. Nekada se burek pekao ispod sača. Za pravougaonu posudu, pleh, slaže se u redove. Postoji i tzv. slagani burek, koji se spravlja tako da se jufke ne motaju, nego se manji komadi tijesta posuti mesom, slažu u slojeve. Za Bosnu i Hercegovinu specifični su i buredžici, u manje zvrkove smotani komadi, koji se pečeni, posipaju smjesom pavlake, kiselog mlijeka i bijelog luka. Poslužuje se uz jogurt.

Sve pite prave se na isti način, a u Bosni i Hercegovini uobičajene su pita od zelja (zeljanica), pita od sira (sirnica), pita od krompira, pita od tikve i sl.
Mjesta gdje se mogu probati kvalitetan i ukusan burek i ostale pite su buregdžinice i mogu se naći u gotovo svim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU