Pastrmka

pastrmka

Riječne ribe u Bosni i Hercegovini imaju zasluženu kulinarsku pažnju. U Bosni i Hercegovini najpoznatije i najukusnije su pastrmka, šaran, som, i jegulja. Riječna riba se marinira prije spravljanja i to u limunovom soku ili sirćetu. Marinada može biti i od vina, a može joj se dodati i par kapi domaćeg maslinovog ulja. Uobičajeno je marinade začiniti crvenim i bijelim lukom, paprom, peršinom i koprom koji će neutralizirati karakteristični miris riječne ribe.

Iako su sve slatkovodne ribe zastupljene na jelovnicima bosanskohercegovačkih restorana, najcjenjenija i najbolja je pastrmka. Meso pastrmke je ukusno i lako probavljivo. Nježnog, slatkog i profinjenog okusa, idealno je za kuhanje, pečenje i prženje. 
Najbolje pastrmke u Bosni i Hercegovovini vjerovatno ćete pojesti na Buni u Blagaju. S prelijepim pogledom na najbogatiji izvor vode u Evropi i drevnu Tekiju te svježinom koja dolazi s bunskih vodopada, uživat ćete u raznovrsnim specijalitetima od tek ulovljene pastrmke koja se još uvijek priprema na tradicionalni način na ognjištu.

pastrmka 01

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU