Muzej rezbarstva Mulićev Rekord

mulicev muzej rezbarstva 002

Osnivač Mulićevog Rekorda bio je Ismail Mulić (1907-1978). Rođen je u Konjicu. Poslije osnovne škole pohađao je Trgovačku školu u Sarajevu, ali je u završnom razredu poslije teške bolesti ostao bez sluha zbog čega je morao napustiti školu. Kako je imao dara za umjetnost počeo se baviti slikanjem kod akademskog skulptora Srećka Domića.

Kasnije je kod Sulejmana Hadžizukića završio drvorezbarski zanat i 1929. godine otvorio svoju samostalnu drvorezbarsku radionicu. Svojim radom je izvršio prekretnicu u dotadašnjem načinu poslovanja. Kreirao je nove proizvode, stvarao do tada nepoznati asortiman novih proizvoda za sve prostorije u stanu i službenim prostorijama. Radove je izvodio po vlastitim nacrtima i dizajnu. Izlagao je i bivao nagrađen na mnogim sajmovima i izložbama u zemlji i inostranstvu.

Kako je Ismail Mulić zalagao za stalno unapređivanje proizvodnje, tako je 1936. godine u svoju radionicu uveo mašine za obradu drveta. Zapravo, to su bile jedine mašine te vrste u Konjicu u periodu između dva svjetska rata. Takođe, da bi svoje proizvode učinio što atraktivnijim, angažovao je darovite konjičke žene da vezu različite predmete – podmetače, stolnjake, jastuke, koji bi ukrašavali i upotpunjavali njegove proizvode od drveta.

muzej mulicev rekord konjic

Muzeji u BiH

konjic

Muzeji u Konjicu

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU