Brčko / Bijela ili Džedid džamija

bijela dzamija brcko 002

Bijela džamija je bila masivno izgrađena sa visokim i skladno oblikovanim minaretom. Riječ džedid znači nova pa se smatra da je izgradena poslije Atik džamije, a po hronogramu se vidi da je obnovljena 1893. godine, kada je ugrađena kamena ploča na kojoj je bio uklesan natpis:
“Neka je bezgranična hvala Uzvišenom stvoritelju, koji nas obveseli obnovom ovog mjesta. Osnivač mesdžida neka postigne Vjerovjesnikovu milost, i sa rajem nek’ je obradovan na zauzimanje miljenika. Ova bogomolja slična bašči raja pogodno je mjesto za vjernike koji je posjećuju...”

bijela dzamija brcko 001

Bijela džamija se nalazi na uzvišenju u centru grada zvanom Kolobara, u parku punom zelenila i cvijeća, sa stazama i klupama za odmor. Objekat nove džamije projektovan je savremeno, a neki elementi oblikovanja vezani su za tradiciju graditeljstva Brčkog i prilagođeni podneblju Posavine.

bijela dzamija brcko 003

U džamiju se ulazi iz tri pravca. Dvorište je ograđeno zidom i omogućava mnogo kvalitetnije korišćenje svih sadržaja u džamiji. Vitka munara je visoka 30 metara i ima karakteristike pseudomaurskog stila, koji je bio prisutan na bosansko-hercegovačkim prostorima krajem 19. stoljeća. Ova velelepna građevina plijeni svojom bjelinom, ljepo-tom i veličinom, na radost i ponos njenih vjernika.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU