Zenica / Sejmenska džamija

Na ovoj, kao na brojnim drugim džamijama širom BiH, građenim u turskom vaktu, ne postoji natpis o vremenu njene gradnje i njenom utemeljenju. Postoji narodna predaja koja kazuje da je ovu džamiju sagradio oficir janjičarske vojske koja se sastojala od pješadije – sejmeni.

Riječ sejmen je nastala od perzijske riječi segban, a označava pripadnika turske janjičarske pješadije. Pisanih tragova u nekim dokumentima, vezanih za njenu gradnju, takođe nemamo, ali se pretpostavlja, na osnovu nekih nepouzdanih detalja, da je sagrađena početkom 16. stoljeća. Naime, u temeljnom dijelu njene munare postoji zapis iz 912. h. god. ( 1506 / 07. ), koji kazuje da je te godine obnovljena Čaršijska džamija. Ako je ovo vjerodostojan podatak, onda je Segban – Sejmenska džamija jedna od najstarijih u Zenici.

Zgrada džamije je građena od kamena debljine oko 90 cm. Od tesanog kamena sagrađena je i njena munara, koja svojim izgledom i skladnim proporcijama spada u red najljepših na ovim prostorima.

Ova džamija se nalazi pod zaštitom države i ubraja se u red značajnih kulturno - historijskih spomenika rješenjem br. 576/53 od 13.7.1953. godine

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU