Banja Luka / Katedrala sv. Bonaventure

katedrala sv bonaventure 001

Katedrala svetog Bonaventure u Banja Luci je jedna od tri katedrale u Bosni i Hercegovini. Sjedište je Banjalučke biskupije i biskupa Franje Komarice. Katedrala je posvećena svetom Bonaventuri, franjevačkom srednjovjekovnom teologu.

Prva je katedrala u gotskom slogu bila sagrađena 1885.-1887., ali je tako teško oštećena u katastrofalnom potresu 1969., da je morala biti posve srušena. Nova je građena 1972.-1973. katedrala sv bonaventure 002u suvremenom stilu u obliku šatora, što podsjeća na starozavjetni šator kao mjesto molitve i žrtve Bogu, kao i na stradanja ovdašnjih vjernika koji su nakon potresa još dugo stanovali pod šatorima. Zvonik uz katedralu, na kojemu se nalazi pet zvona i sat, sagrađen je 1990. Katedrala je tek nedavno posve dovršena i temeljito obnovljena, te posvećena 1. prosinca 2001., o 120. obljetnici osnutka biskupije.

Uz katedralu je 1885. sagrađena biskupska kuća, kasnije više puta dograđivana, koja je prije nekoliko godina preuređena u Caritasov medicinski centar s ambulantama, koje stoje na raspolaganju brojnim siromašnim pacijentima bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Kao Biskupski ordinarijat služi Svećenički dom, sagrađen 1989., u kojemu se nalaze službene prostorije ordinarijata, te stanovi za biskupa i njegove najbliže suradnike, kao i za stare i bolesne svećenike. Tu su smješteni i brojni biskupijski uredi i ustanove: Iustitia et Pax, Katehetski ured, Biskupijski arhiv i knjižnica, itd.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU