Brčko / Crkva Presveto Srce Isusovo

brcko presveto srce isusovo 001

U Brčkom se nalazi Katolička crkva Presveto Srce Isusovo u župi sa istoimenim nazivom. Ovoj župi pripadaju pored Brčkog sljedeća naselja: Čadavac, Dizdaruša, Grčica i Gredice. U dvorištu pored Crkve je župni dvor, koji je kao i Crkva bio oštećen. Sada su uz pomoć Vlade Brčko distrikta popravljeni, a i dalje se radi na uređenju dvorišta.

Župa Presveto Srce Isusovo postoji od 1861. godine. Prije ove crkve na istom mjestu je bila manja crkva sagrađena 1890. godine. Sadašnja crkva je blagoslovljena 15. juna 1933. godine. Njena arhitektura ostavlja utisak uzvišenosti i stabilnosti. 

brcko presveto srce isusovo 002Sa desne strane, gledano od ulaza, je visoki zvonik sa časovnikom, a iznad vrata je velika mermerna rozeta. Dva zvona za Crkvu su uradena u livnici u Insbruku i dovezena u Brčko 23. marta ove godine. Njihovo osvjećenje obavio je nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, na praznik Presvetog srca Isusovog ove godine. Na prozorima je uradena izmjena stakala. Nova stakla su u žutoj i bijeloj boji, tako da je bijeli križ u žutoj podlozi.

Unutrašnjost Crkve je prostrana i može primiti dosta vjernika. U predvorju je lijep mali kip Sv. Ante. U oltaru je velika freska na kojoj biskup i narod prinose maketu Crkve srcu Isusovom. Ispod te freske je kip Isusa na križu. Na zidovima sa strana su freske na kojima je prikazan Križni put Isusa Krista, od Tajne večere, pribijanja na križ, polaganja u grob do uskrsnuća. Sve freske su izuzetno lijepa umjetnička djela. Cijela Crkva plijeni svojom jednostavnom ljepotom i blaženim mirom.

Svake godine na praznik Presvetog Srca Isusovog održava se sveta misa i procesija. Na taj dan u Crkvu dolazi mnogo vjernika iz Brčkog i okoline.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU