Zenica / Crkva svetog Ilije

Graditeljska cjelina - Crkva sv. Ilije sa župnim uredom u Zenici proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine objekti crkve i župnoga ureda i pripadajući park između ta dva objekta.

Prvobitna župna crkva u Zenici izgrađena je 1870. god., a sada postojeća 1909.-1910., po projektu Josipa Vancaša. Na njoj prevladavaju arhitektonski oblici secesije. U crkvi se nalazi glavni oltar iz god. 1837. s reljefom Sv. Ilije i skulpturama Sv. Barbare i Sv. Florijana. Na zvoniku crkve nalaze se tri zvona. Sadašnja župna kuća izgrađena je 1910. godine, a 1930. je rekonstruirana i znatno proširena.

Crkva posjeduje orgulje (8 registara) koje je 1933. godine poklonio visoki činovnik željezare Faulend. Orgulje je izgradila tvrtka Heferer iz Zagreba. Od drugih instrumenata postoje električne orgulje, harmonij i gitare. Franjevački redovnici u okviru svoga rada imali su zadatak obrazovati, educirati lokalno stanovništvo. O tome svjedoci dokument čuvan u arhivu samostana Guča Gora, koji govori o postojanju osnovne škole u Zenici 1878. godine, koja je brojala oko 40 učenika. Rad na polju obrazovanja i edukacije pocetkom XX. stoljeća na području Zenice preuzimaju časne sestre reda Presvete krvi Isusove, koje su vodile osnovnu i srednju školu sve do kraja II. svjetskog rata, u objektu danas poznatom kao Kloster.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU