Zenica / Sinagoga

Objekat zeničke sinagoge građen je u vremenu od 1903. do 1905. godine. Projektant sinagoge bio je inženjer Miloš Komadina (Mostar, 1870?-1930) koji je tehničku naobrazbu sticao u Cirihu i Beču. Sinagoga je pravougaonoga osnova dimenzija 12 × 10 metara, sa prizemljem i prvim katom, ukupne visine 10 metara. Vanjski izgled objekta urađen je u pseudomaurskom stilu. Sinagoga je osvećena 1906. godine i imala je ulogu vjerskoga objekta sve do 1941. godine.

U toku II. svjetskoga rata, u prostoru sinagoge koji je bio devastiran, bila je smještena konjušnica a za potrebe njemačke vojske. Od 1945. do 1967. godine, prostor sinagoge imao je više različitih namjena, od skladišta do prodajnog salona namještaja.

Godine 1967. u prostoru sinagoge je otvorena prva stalna historijsko-etnološka postavka zeničkog muzeja. Godinu dana ranije, u dogovoru sa Jevrejskom zajednicom u Zenici i Savezom jevrejskih općina Jugoslavije objekat sinagoge je ustupljen na trajno korištenje općini odnosno muzeju.

Danas je u objektu sinanoge smješten i ured Jevrejske općine Zenica. Muzej grada Zenice planira pokrenuti aktivnosti kako bi se ovaj, jedan od rijetkih sačuvanih jevrejskih hramova u Bosni i Hercegovini, proglasio nacionalnim spomenikom BiH.

Vjerski objekti u BiH

zenica

Jevrejski vjerski objekti u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU