Mediji u Bosni i Hercegovini

 

U Bosni i Hercegovini djeluje 6 novinskih agencija, a izlazi10 dnevnih novina: tri u Sarajevu, dvije u Mostaru i pet u Banja Luci.

Dnevni Avaz je najtiražniji list u zemljii mješavina je dnevnika i tabloid. Oslobođenje baštini bogatu tradiciju političkog novinarstva u BiH. Uz dnevne listove u Bosni i Hercegovini izlaze i sedmični politički magazini, među kojima su BH Dani, Slobodna Bosna, Start i mnogi drugi.

Bosna i Hercegovina ima javni radiotelevizijski sistem, koji se sastoji od tri jedinice: glavne nacionalne radijske i televizijske kuće Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHTV 1 i BH Radio 1), te po jednog entitetskog emitera: Federalne televizije FTV u Federaciji i Televizije Republike Srpske RTRS u Republici Srpskoj. Medijsku sliku u zemlji upotpunjuje i nekoliko privatnih televizija, od kojih valja izdvojiti TV1, OBN, TV Pink i dr., koje se mogu pratiti u cijeloj zemlji, a ne treba zaboraviti ni regionalne televizijske programe u većim gradovima Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Bihać, Travnik, Mostar).

Radio u Bosni i Hercegovini i dalje ima veliki broj poklonika, jer je BiH jedna od zemalja sa najgušćom mrežom državnih, entitetskih, kantonalnih, regionalnih i gradskih radio-stanica, koje zadovoljavaju najširi sloj slušateljstva u zemlji.

Bosna i Hercegovina sve ubrzanije odgovara zahtjevima i potrebama koje se odvijaju u svijetu medija i komunikacija. Iako Internet u Bosni i Hercegovini nije rasprostranjen kao u što je to slučaj u zapadnoj Evropi i sjevernoj Americi, u znatnom je porastu broj korisnika i lokacija u gradovima na kojima ćete naći bežičnu konekciju. S tim u skladu veliki je broj informativnih i zabavnih web portala se nudi korisnicima.

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU