Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_parkovi/sutjeska/photos is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Nacionalni park Sutjeska

[sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_parkovi/sutjeska/photos is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

nacionalni park sutjeskaa

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. g. bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH.

Ovom riječju većina posjetilaca Nacionalnog parka “Sutjeska” opiše ono što ovdje vidi i osjeti. Mnogi prosto kažu: ”Odmor za srce i dušu!” Kuda god se baci pogled i gdje god se kroči, novi doživljaj. Tu, u iskonskoj prirodi, svako može da nađe ono što traži: uzbuđenje usled skoka adrenalina dok se uspinjete na vrh Maglića i zanosno smirenje na kakvom planinskom proplanku, ili kraj bistrog šumskog potoka.

{gallery}nacionalni_parkovi/sutjeska/photos{/gallery}

Kao rijetko gdje, ovdje se može vidjeti i svim čulima osjetiti ljepota prirode; huk i mistična tišina šume, žubor kristalno bistrih rijeka i potoka, zov divljači i kliktaj orla, čudesna igra sjenki na jezerima Zelengore, talasanje planinskih pašnjaka. Priroda je zaista bogato obdarila ovaj jedinstveni kutak Balkana.

Posjetite Sutjesku! Zaista vrijedi!

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP „Sutjeska“ je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

NP „Sutjeska“ je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža - od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što takođe karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.
Na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije.

Glavna saobraćajnica između Dubrovnika i Sarajeva prolazi kroz Park u dužini od 12 km. Administrativno sjedište Parka je Tjentište, koje se nalazi u blizini sjevernog ulaza u Park. Najbliži aerodrom nalazi se u Sarajevu (100 km).

foca

Nacionalni parkovi u BiH

bubo

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU