Tunel Ravne - Visoko

tunel ravne visoko

Ispod Bosanske doline piramida izgrađena je kompleksna mreža prolaza, raskrsnica, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija. Otkriće ovog labirinta je najavio pronalazač bosanskih piramida dr. sci. Semir Osmanagić u svojoj knjizi iz 2005. bazirajući svoju hipotezu na sličnim primjerima podzemnih tunela u Egiptu, Kini i Meksiku. Do tada se u Visokom smatralo da je niski ulaz i pedesetak metara tunelskog prolaza “prirodna pećina.”

Fondacija je upornim višegodišnjim radom potvrdila da se u konglomeratu nalazi podzemni labirint koji se pruža desetinama kilometara. Udaljenost od ulaza pa do bosanske piramide Sunca iznosi 2,9 km. Vidljiva su najmanje dva kulturna sloja: graditelji labirinta (više od 12.000 godina) i civilizacija koja je sve tunele i prostorije zatrpala šljunkovitim materijalom prije 5.000 godina. Materijal koji je izbačen tokom gradnje tunela upotrijebljen je za pravljenje betona kojim je prekrivana Bosanska piramida Sunca.

U labirintu ne postoje negativna zračenja: kosmička (Hartmanove, Kirijeve i Snajderove mreže), prirodna radioaktivnost ili negativna energija iz podzemnih vodenih tokova. Stoga je ova lokacija jedna od najsigurnijih na Planeti i omogućavala je zaštitu zdravlja i revitalizaciju tijela. Aktivnost Fondacije svodi se na čišćenje postojećih prahistorijskih tunela od unešenog šljunkovitog materijala i osiguravanja drvenom podgradom tunelskih prolaza koji vode prema bosanskoj piramidi Sunca (smjer jugoistok).

Cirkulacija zraka je izvanredna i postignuta je različitom visinom stropova koji su uzrokovali različit potisak i prirodnu ventilaciju. Nagib tunela je 1,5 stepen koji je omogućavao finu drenažu vode. Koncentracija negativnih jona, koji čiste atmosferu od bakterija i virusa, je nekoliko desetina viša od prosječne i to objašnjava blagotvoran utjecaj tunela na ljudski organizam.

visoko

Kontakt

Fondacija APBPS
Hotel Holiday Inn
Zmaja od Bosne br.4
71000 Sarajevo

Tel: + 387 33 / 259 935
Fax: + 387 33 / 259 937
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Web: www.piramidasunca.ba


Semir Osmanagić, osnivač Fondacije APBPS -   O tunelima - 6 min

Šetnja kroz tunele - 12 min

3D prezentacija Bosanske doline piramida

visit my country booking.com

Morate vidjeti u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU