Banja Terme Ilidža - Sarajevo

banja terme ilidza banjski turizam

Z.U. Lječilište „Banja – Terme – Ilidža“ kod Sarajeva jedna je od najstarija banja ne samo u BiH nego i jugoistočnoj Evropi.

Banja je u potpunosti renovirana i počela sa radom 2004. godine. Naše Lječilište raspolaže sa 480 ležaja, u savremeno opremljenim jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama, i apartmanima.

Prvi tragovi korištenja termalne sumporaste – oligomineralne vode terme Ilidža datiraju iz perioda rimljana, da bi se nastavili preko turskog perioda.

Organizirano korištenje naše termomineralne vode je počelo 1895. godine u doba austro – ugarske monarhije kada je izvršena kaptaža izvorišta, te izgrađeni smještajni i terapeutski kapaciteti. Tako da je cijelo naselje Ilidža zadržalo ime po turskoj riječi „iladž“ – lijek i pretvoreno u banjski kompleks.

Prostor i oprema

banja ilidzaNaša Zdravstvena ustanova – Lječilište „Banja – Terme – Ilidža“ zauzima površinu od 7.200 m², gdje stacionarnom dijelu pripada 3.000 m², dok 4.200 m² zauzima prostor za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Stacionarni dio posjeduje 370 kreveta u 1/1, 1/2 sobama, apartmanima i poluapartmanima. Smještajni dio je na nivou hotela sa četiri zvjezdice.

U pogonu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju nalazi se hidroterapija sa 24 medicinske kade u kojima se pružaju usluge podvodne masaže, biserne kupke, četverostanične galvanske kupke, Habard kada , te mogućnost galvanizacija cijelog tijela ili dijelova tijela.

Za rehabilitaciju se koriste i dva terapeutska bazena dimenzije 18 x 10 metara sa ugrađenim vodenim samomasažerima za pojedine segmente tijela.

Trim kabinet posjeduje opremu od 29 mašina za rehabilitaciju svih segmenata tijela te mašinu za testiranje fizičkim mogućnosti organizma. Na osnovu testa planira se dozvoljeno opterećenje pacijenata u toku rehabilitacije.

U progonu za fizikalnu medicinu nalazi se elekto, sono, termo, magneto, laser terapija, solux i UV lampa, solux masaža, terapija laserom, limfna drenaža i manuelna masaža.

U sklopu ovoga pogona je prostor za grupne i individualne vježbe. Posjedujemo prostore za ljekarske ordinacije i medicinsku intervenciju sa odgovarajućom opremom. Kompletna oprema u LJEČILIŠTU nosi oznaku CE 2004/2005.

sarajevo

visit my country booking.com

Banjski turizam u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU