Rafting na Drini i Tari

rafting tara

Tara - najljepša i najuzbudljivija rijeka Evrope. Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara sa mnogo bukova od kojih su najpoznatiji Brštanovački, buk Borovi, buk Ćelije, buk Crvene Stijene…

Kanjon Tare je po dubini drugi u svijetu (odmah iza Colorado Grand Canyon-a), ali je zato po ljepoti zasigurno prvi. Zbog kristalno čiste vode (može se piti cijelim putem) i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične.

Start raftinga je obično u mjestu Đurđevića Tara, ispod mosta dugog 154 m i visokog 135 m. Kanjon Tare jedinstvena je pojava po svojoj dubini 1.000 – 1.300 m.

Kanjon je upisan na listu Svjetske prirodne baštine – UNESCO i zbog svoje divlje prirode je nenastanjen.

Ako očekujete pravu avanturu onda obavezno krenite na ovaj rafting, ali u maju mesecu, eventualno u junu. Ako vam nije prvi put da idete na rafting, onda preskocite Taru, pogotovo u avgustu…
Svakako, treba otići, ali savjet broj 1 je sljedeći: Nemojte ići kada su najveće gužve, a to su meseci jul i avgust, jer se tada rafting pretvara u regatu zbog količine čamaca koji su na rijeci u isto vrijeme, a sa druge strane reka Tara je tada vrlo spora zbog niskog vodostaja.

TURISTIČKE PONUDE                          .

   
           

Rafting u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU