Rafting na Rakitnici

rakitnica rafting 004

Rijeka Rakitnica je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Ona je stvorila 26 km dugačak, nepristupačan i nevjerovatno lijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice, jugoistočno od Sarajeva.

Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi. To je prirodno stvoren prostor čarolije, zaista poseban prostor koji vrijedi ispitati. Duž cijelog kanjona se nalaze endemski primjerci flore i faune. Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. U regionu Dinarskih Alpa mogu se pronaći i 32 endemske biljne vrste. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti.

rakitnica rafting 002

Ulaz u ovaj „Rezervat divlje i netaknute prirode“ nalazi se 30 Km od centra Sarajeva, a 20 km od aerodroma. Ulazni dio u Kanjon rijeke Rakitnice pruža atraktivne posjete koritu rijeke i obilaske strana kanjona koji se odlikuju spektakularnim pogledima na kanjon i njenim pritokama, koje se kaskadnnim vodopadima ulivaju u ovu rijeku kristalno ćiste vode.
Zanimljivo je napomenuti da se ova rijeka i njen kanjon nalaze u neposrednoj blizini olimpijske planine Bjelašnice; a samim tim i od objekata koji su pogodni za smještaj. Nedavno uvrštavanje ove rijeke i njenog kanjona u knjigu „Najljepših kanjona svijeta“ razlog je sve većeg interesa zaljubljenika divlje i netaknute prirode za posjetu i uživanje u rezervatu.

Ulaz u kanjon nalazi se na 1150 metara nadmorske visine i svojim tokom od 21,5 Km od ulaza, uliva se u rijeku Neretvu na 300 m nadmorske visine usjecajući tako kanjon fenomenalnih morfometrijskih razmjera i morfoloških raznovrsnoti i biodiverziteta.

rakitnica rafting 003

Fotografije preuzete sa
scorpio www.scorpio.ba

Rafting u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU