Svetište Kraljice mira - Neum/Hrasno

svetiste kraljice mira hrasno neum

Hrasno je još od svoga osnutka 1762. god. bilo stalno pod Gospinom zaštitom. Do 1854. god. bilo je pod zaštitom Gospe od svete Krunice, a od te godine pod zaštitom je Bezgrešnoga začeća Marijina. Don Stjepan Batinović, popularni Dumo, proveo je kao župnik u Hrasnu pune 33 godine (1947.-1980.), te mnogo učinio ne samo za ovu župu, nego i za cijeli kraj i u duhovnom i u kulturnom pogledu. Kao posebni štovatelj Blažene Djevice Marije nastojao je u župu uvesti što više Gospinih blagdana i tako u vjernicima razviti što dublju ljubav i poštovanje prema Mariji kao majci i kao nebeskoj zagovornici. Uza župni patron Bezgrješnoga Začeća, on u župu uvodi i proslave Gospe Lurdske, Gospe Fatimske i Gospe od Suza.

svetiste kraljice mira hrasno neum 002

Prije 50 godina don Stjepan je u župnom dvorištu sagradio malu špilju u čast Gospi Lurdskoj, u kojoj je znao održavati svete mise, držati trodnevnice i zajedno sa svojim župljanima moliti Gospinu krunicu. No, don Stjepanu kao da su svi ti Gospini blagdani, i špilja, i molitve bili premalo. Htio je više, mnogo više. Gospi je trebalo zahvaliti njezinim svetištem. Eh, kad bih nekako negdje mogao sagraditi svetište njoj u čast, mislio je dugo godina tražeći pogodno mjesto. I na kraju se odlučio: Neka to bude Gradina, brdašce ponad župne crkve navrh kojega će staviti kip Kraljice Mira! Neka ona prenosi poruku mira svim ljudima na sve strane svijeta.

svetiste kraljice mira hrasno neum 001

I započeo je 1975. god. gradnju uz pomoć svojih župljana i ljudi dobre volje. A hrvatskom kiparu Anti Starčeviću dao je zadatak da izradi kip Gospe Kraljice Mira s jednom rukom spuštenom prema zemlji, k vjernicima koje ljubi, a s drugom podignutom prema nebu, prema svome Sinu, kojemu svi trebamo doći ako čuvamo njegove zapovijedi ljubavi. Marija kao most između neba i zemlje!

Prije 30 godina, 8. svibnja 1977., blagoslovljen je kip Kraljice Mira na Gradini i službeno otvoreno Gospino svetište. Kip je blagoslovio tadašnji mostarsko-duvanjski biskup i administrator trebinjsko-mrkanski Petar Čule, a uz njega su bili i njegov koadjutor, Pavao Žanić, zatim pomoćni splitski biskup Ivo Gugić i dubrovački biskup Severin Pernek. Od toga dana trebinjska biskupija ima svoj duhovni centar, svoje Gospino svetište i svoje veliko vjerničko okupljalište.

svetiste kraljice mira hrasno neum 003

Prije 20 godina, 10. svibnja 1987., na 10. obljetnicu blagoslova kipa svetište je posjetio i svetu misu predvodio veliki i svima nama dragi hrvatski kardinal uzoriti Franjo Kuharić. Uz njega su na oltaru koncelebrirali i tadašnji nadbiskup i metropolita vrhbosanski Marko Jozinović, te domaći mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić. Tom prigodom kardinal Kuharić sastavio je i Posvetnu molitvu Kraljici Mira,u kojoj pod okrilje njezino stavlja sve naše obitelji i sve vjernike. Otada se ta molitva moli svake godine pred njezinim kipom na dan proslave.

visit my country booking.com

Vjerski turizam u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU