Vlašić

vlasic

Vlašić je visoka planinska prepreka, koja se nalik ogromnoj tvrđavi nadnosi nad okolinom. Ona zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima. Najviši vrh Paljenik dostiže 1943 metara nadmorske visine. Ova planinska ljepotica nalazi se u samom srcu Bosne i Hercegovine, te je još u vrijeme Austro- Ugarske uprave bila prepoznata kao izvrstan turistički centar. Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama. Na Babanovcu (1260m), koji je sa Travnikom povezana s faltnom cestom dugom 20 km, nalazi se poznati centar za zimske sportove, kojim raspolaže sa 5 skijaških liftova, staze za hodanje na skijama u ukupnoj dužini od 15 km i sa 4 skakaonice.

Godinama je bila poznat a po internacionalnom Pokal Vlašić Evropa Kupu koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici na kojem su pred 12000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD, statusu Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra XIV Olimpijskih igara, te prestižnom priznanju Srebrena pahuljica.

Šumoviti pašnjački predjeli sa ski-liftovima izvanredne su staze za alpsko i nordijsko skijanje, snowboard i sankanje. Liftovi su slijedeći: "Ugar" sa kapacitetom od 650 skijaša za jedan sat, 2. "Markovac" sa također 650 skijaša po satu, 3. dupli, sidro-lift "Babanovac" kapaciteta 2100 skijaša po satu noćno skijanje, 4. posljednje izgrađeni ski-lift "Visovi" ima kapacitet od 900 skijaša po satu. 5. "Baby" ski-lift za djecu i početnike sa kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat. Ovaj lift opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 17:00 do 22:00.

Iako se u jednom danu znaju smjenjivati sva godišnja doba, Vlašić se nerijetko pokazuje u prizorima sa skijašima koji se sunčaju oslonjeni na skije. O pogodnosti područja za turizam riječito svjedoči i veliki broj privatnih vikendica, te mnogo hotela i pansiona na Babanovcu. Na Vlašiću i Babanovcu snijeg se zadržava tokom 5 mjeseci godišnje. Olujni dani su izuzetno rijetki, a staze za skijaše su zaštićene od jakih vjetrova. Planina je atraktivna za posjetioce i u ostalim godišnjim dobima, pogotovo ljeti. Izleti, planinarenje, šetnje najljepšim predjelima Vlašića, kao što su prekrasna rijeka Ugar i njeno izvorište, Kraljica (jedan od najljepših dijelova Vlašića ), Devečani (planinarski dom), te sam vrh Vlašića - Opaljenik, na nadmorskoj visini od 1943m, na kojem se nalazi RTV relej, posjeta Katunima gdje se, po višestoljetnoj tradiciji, proizvodi na daleko poznati i cijenjeni vlašićki sir i ostali domaći proizvodi.

Kvalitet zraka, zrak na Vlašiću pozitivno utiće na krvnu sliku, a posebno se preporučuje svim bolesnicima (bronhitis, plućna oboljenja), te osobama u postoperativnom periodu, djeci, starijim osobama, sportskim ekipama itd. Ovdje se već vijekovima gaji tradicija ovčarstva; najpoznatiji proizvodi te stočarske grane je vlašićki sir, koji se može kupiti neposredno od pastira. Vlašić je, između ostalog, poznat i po vlašićkom siru koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i došlo ime Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina i tako se sad vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir. Međutim, vlašićki sir se pravi i od kravljeg mlijeka za one kojima je aroma ovčijeg mlijeka prejaka. Sir se tradicionalno reže u kriške i pakuje u drvene kačice.

travnik

Šta sve treba znati pri rentanju ski opreme?

granzov ski rent 02

Zimski turizam u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU