Tvrđava Počitelj

tvrdjava pocitelj pocitelj

Počitelj, maleni gradić, smješten je pored magistralnog puta M-17 Sarajevo-Mostar-Čapljina 3 km sjeverno od Čapljine. Na visokim liticama iznad Neretve dominiraju srednjovijekovne obrambene utvrde ispod kojih se ugnjezdilo pitomo naselje. Počiteljem dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji sa mješavinom mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju. Vjerojatno je postojao i prije ali se Počitelj prvi put spominje u pisanim dokumentima u 1444. godini kao sjedište župe.

U nadolazećem periodu ,a u svrhu obrane od osvajanja Turaka, Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin zajedno sa lokalnim plemstvom utvrđuje Počitelj. Veliku novčanu potporu dala je i Dubrovačka republika koje je između ostalog financirala i izgradnju mosta preko rijeke Neretve. Turci osvajaju Počitelj 1471. godine i on je skoro postao sjedište kapetanije. Mletačkim osvajanjem Gabele 1694. godine dotadašnju ulogu pograničnog centra koje je imala Gabela preuzima Počitelj i zadržaje je do 19. stoljeća.

Od važnijh građevina važno je spomenuti Hadži-Alijinu džamiju iz polovice 16.stoljeća, koja dominira gradićem, zatim Šišman-Ibrahin pašinu medresu (škola) sa orginalnim bakarnim kupolama. Dalje markantnu poziciju ima i Sahat kula iz 17. stoljeća i hamam (kupatilo). Odmah do hamama nalazio se i han (svratište za karavane) koji je sada u fazi renoviranja , a prije je u njemu bio poznati restoran. U Gavran Kapetanovića kućama otvorena je 1964.godine jedna od prvih likovnih kolonija na prostoru jugoistoka Evrope.

Kolonija i danas radi, i svakodnevno je otvorena za posjetitelje. Iz fundusa kolonije koji ima oko 2 000 umjetničkih dijela , stalno se u galerijskom prostoru kolonije organiziraju izložbe. Kolonija je inače mjesto organiziranja i večeriju poezije i sličnih manifestacija.

Inače se u Počitelju organizira turistička manifestacija Trešnjava nedjelja koja se održava u prvom vikendu u mjesecu lipnju .

capljina

visit my country booking.com

Tvrđave u BiH

header-pic2
vmc antena sarajevo
vmc rsg

vipservice

Promo materijali - download


powered by MGE & NCU